Indiferent că vorbim despre interacțiuni cu colegii de muncă, prietenii sau cu familia, suntem adesea nevoiți să evităm anumite situații conflictuale.
În ceea ce privește relațiile de cuplu, oamenii tind adesea să întâmpine dificultăți mai mari în rezolvarea problemelor. Lipsa de comunicare, rutina sau responsabilitățile care vin odată cu oficializarea unei relații intime pot duce la separarea membrilor cuplului dacă nu gestionează corect problemele.
Momente când apar probleme în cuplu
Citeste si: Cum poți evita certurile din concediu? Fii atentă la aceste detalii!
Oricât de consolidată ar fi relația cu partenerul de viață, la un moment dat momentele de tensiune sunt inevitabile. Important este să știți cum să le gestionați și să depășiți împreună certurile.
Principalele probleme apărute în viața de cuplu sunt cauzate de dificultățile de comunicare, implicarea diferită în relație, sexul și intimitatea, problemele financiare, opiniile diferite, dar și rutina sau plictiseala.
Sfaturi care vă vor ajuta să rezolvați problemele din cuplu
Pentru că adesea iubirea dintre parteneri nu este singurul lucru care îi poate ține împreună, iată câteva sfaturi pentru a rezolva problemele apărute în cuplu:
Citeste si: Parțile bune ale divorțului: 4 beneficii pentru tine și partenerul tau
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
1. Comunică deschis cu partenerul
Citeste si: Care este cea mai ieftină capitală din Europa. Unde îți poți face un city break, cu bani puțini
Comunicarea este cheia oricărei probleme. Pentru a rezolva problemele existente în cuplu trebuie mai întâi să le identifici. De aceea, este foarte important să comunici deschis cu partenerul de viață.
Lipsa comunicării poate duce la neînțelegeri, frustrări și alte sentimente negative care îți deteriorează viața de cuplu. Fie că vorbim despre așteptările pe care le ai de la partenerul de viață, modul în care vreți să vă petreceți timpul, dar și împărțirea sarcinilor, toate acestea trebuie verbalizate. Desigur că a comunica cu partenerul de viață nu este mereu suficient. Trebuie să fii atent și la modul în care comunici. De aceea, este foarte important să eviți folosirea cuvintelor jignitoare sau a tonului ridicat chiar dacă situația este tensionată.2. Împărțiți-vă sarcinile
Ajungi acasă târziu după o zi grea la locul de muncă. Observi că frigiderul este gol și vasele stau nespălate în chiuvetă. Te enervezi și îi adresezi partenerului de viață reproșuri cu privire la treburile casnice. Nu știi însă că a ajuns acasă cu 5 minute înaintea ta după o zi de două ori mai grea. Pentru a rezolva probleme apărute din cauza neîndeplinirii treburilor casnice este foarte important ca acestea să fie de la începutul relației foarte bine împărțite.
3. Asigură-te că nevoile tale și ale partenerului sunt acoperite
Citeste si: De ce se contrazic femeile cu bărbații
Fie că vorbim despre nevoia de siguranță, libertate sau nevoia sexuală este foarte important ca acestea să fie acoperite. Într-o relație în care toate nevoile sunt acoperite nu există situații conflictuale. Vorbește cu partenerul de viață despre ce nevoi are și cum ai putea să le satisfaci. Totodată, asigură-te că și nevoile tale sunt acoperite. Nu te concentra doar pe nevoile partenerului și încercați să acționați ca un întreg.
4. Nu-ți transforma relația de cuplu într-o rutină
Din cauza programului pe care îl avem parcă totul se transformă într-o rutină. Ne trezim, mergem la serviciu, venim acasă, petrecem puțin timp cu partenerul de viață, ne punem în pat și o luăm de la capăt a doua zi. Toate aceste activități programate și repetate pot duce la o rutină care afectează relația de cuplu. Dacă simți că ai ajuns în acest punct fă o schimbare. O ieșire neprogramată în oraș, un weekend departe de agitația de zi cu zi sau o surpriză romantică vă pot salva relația. Fii spontan și nu-ți fie frică de necunoscut!
5. Evită reproșurile
De fiecare dată când relația de cuplu nu funcționează, partenerii au tendința să dea vina unul pe celălalt pentru orice neînțelegere. Acest obicei nu poate duce decât la degradarea relației. Este foarte important să evităm reproșurile în relație. Indiferent de cât de mică ar putea fi neînțelegerea în stadiu inițial, dacă nu știm cum să gestionăm situația și folosim reproșul ca modalitate de comunicare, mica neînțelegere se poate transforma într-un adevărat război cu partenerul de viață. Înainte de a-i adresa partenerului un reproș încercați să vă puneți în situația lui și să înțelegeți de ce a făcut lucrul respectiv. Totodată, oferiți sfaturi în locul reproșurilor și acordați-i ajutorul de care are nevoie.
Luați în considerare aceste sfaturi și încercați să faceți în așa fel încât lucrurile să fie bune pentru voi, dar și pentru partenerul de viață. Dacă considerați că aveți nevoie de ajutor, apelați la terapie de cuplu. De asemenea, este foarte important să știți să vă evaluați relația și să acceptați că uneori cea mai bună rezolvare pentru o problemă apărută în cuplu este separarea.