Grijile și provocările de zi cu zi, programul încărcat, termenele-limită la job sau problemele sentimentale ne pot induce starea de stres, care, pe termen lung, ne va afecta pe plan fizic și emoțional.
Persoanele stresate sunt mai expuse la unele afecțiuni cardiovasculare, la alergii, depresii, migrene și chiar probleme digestive.
Iată 5 sfaturi de urmat pentru o viață lipsită de stres:
Organizează-ți eficient activitățile profesionale
Cele mai multe dintre noi resimțim stresul din cauza programului încărcat de la job, a unor situații pe care trebuie să le gestionăm corect într-un timp foarte scurt. Dacă ai două sau mai multe taskuri de rezolvat în același timp, poate interveni o stare de
agitație, care vine odată cu o scădere a puterii de concentrare, iar în final, totul se transformă în stres.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Respectă-ți programul de odihnă
Un somn bun îți dă energia necesară pentru toate activitățile dintr-o zi. Chiar dacă, la un moment dat, ai mai multe probleme de rezolvat și crezi că dacă te trezești foarte devreme vei avea timp să te ocupi de ele, în realitate, acest lucru se poate întoarce împotriva ta, pentru că va interveni oboseala destul de repede, iar ritmul îți va scădea mult pe parcursul zilei. Vei fi mult mai eficientă dacă începi o zi după ce ai dormit suficient- între 7 și 9 ore, cât este recomandat pentru orice adult- pentru că doar în aceste condiții, organismul tău va funcționa la parametri normali.
Fă sport
Exercițiile fizice de orice tip pot acționa ca un eliberator de stres, potrivit Mayo Clinic. Sportul stimulează eliberarea de endorfine, substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos care te ajută să faci față stresului sau durerii. Pentru că sportul îmbunătățește starea de spirit și crește valorile endorfinelor, de multe ori, medicii prescriu exercițiile regulate ca tratament pentru formele ușoare de anxietate și chiar de depresie.
Ai nevoie și de distracție
Chiar dacă grijile și problemele te copleșesc, ai nevoie din când în când și de o distragere, o activitate care să te facă să te simți bine, să râzi și să te distrezi. Aici rămâne la latitudinea ta ce să faci. Poți ieși într-o seară în club cu prietenii, poți petrece un weekend departe de casă sau să pleci în vacanță. Important este să pui la un moment dat pauză și să te bucuri de timp liber. Când vei reveni, vei avea forțe proaspete.
Vorbește cu apropiații despre problemele care te apasă
Întotdeauna poți primi sfaturi bune de la prieteni sau familie, așa că, dacă ai probleme care te apasă, nu ezita să discuți cu ei despre acestea. Simplul fapt că le expui te
eliberează de o parte din tensiunea acumulată și te va ajuta să previi sau să combați situațiile de stres.