5 tehnici de manipulare și cum să te protejezi de acestea

5 tehnici de manipulare și cum să te protejezi de acestea
5 tehnici de manipulare și cum să te protejezi de acestea

Deși multe persoane au învățat să spună “nu” atunci când simt, aceștia pot cădea în plasa unor tehnici de manipulare, mai puțin observabile. Află din rândurile de mai jos care sunt cele 5 tehnici de manipulare și cum să te protejezi de acestea!

Manipularea este tehnică prin care se încearcă schimbarea gândirii sau comportamentului celorlalte persoane. Așadar, pentru manipulare se folosește minciuna, diverse strategii și tactici care funcționează garantat. Iată despre ce este vorba!

Tehnici de manipulare și cum să te protejezi de acestea

Fiecare persoană are propriile nevoi și dorințe, pe care sunt dispuși să și le împlinească cu ajutorul valorilor, preferințele și convingerile sale despre sine, oameni și viața.

Așadar, datorită faptului că omul este o ființă socială, care obișnuiește să interacționeze cu alți oameni, scopul acestuia este să reușească să își îndeplinească nevoile și în relațiile pe care le au, atât profesionale și de colegialitate, cât și de prietenie, cuplu și familiale. Persoanele care sunt manipulate trebuie să păstreze distanța și să evite să ia totul personal. Totodată, aceștia pot învăța să spună ”Nu” cu diplomație, dar ferm, și să pună întrebările potrivite, precum: ”Ceea ce îmi ceri ți se pare corect?”, ”Nu am nimic de spus în asta?”, ”Îmi comanzi sau mă întrebi?”, ”Eu ce obțin din asta?”.

1. Joaca cu sentimentele

Sentimentele și emoțiile unei persoane sunt unul dintre cele mai puternice instrumente cu care un manipulator se poate juca, datorită faptului că acest lucru îi face pe ceilalți să-și reafirme opiniile și pozițiile fără a fi trecute prin logică, reflecție sau raționament critic.

2. Simplificarea mesajul și includerea unor afirmații puternice

O persoană este manipulatoare în momentul în care începe să folosească bănuieli rapide și puternice, care nu oferă posibilitatea unei analize profunde, ceea ce, în general, împiedică înțelegerea întregului argument.

Citește și: De ce ne este frică să facem schimbări în viață

5 tehnici de manipulare și cum să te protejezi de acestea[Sursa foto: freepik]

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citește și: Care este profilul abuzatorului emoțional. „Sunt niște tipare de comportament"

3. Folosirea lucrurilor spuse de o persoană recunoscută 

Mai exact, este vorba de momentul în care un argument este motivat prin prezentarea unei persoane recunoscute social ca autoritate. De cele mai multe ori, persoanele sunt obișnuite să țină cont mai mult de opiniile cuiva pe care îl admiră sau de cineva dintr-o poziție de putere. Așadar, poate fi vorba de la un președinte, până la un artist sau membru al familiei.

4. Individualizarea conflictelor

Este atunci când o situație conflictuală se rezumă la ceea ce face, spune sau gândește o singură persoană, ascunzând toate celelalte variabile care influențează sau sunt afectate de acea situație, ajutând o cunoaștere sau atitudine să se exagereze.

Citește și: Diferența de vârstă, o piedică în relația de cuplu. ”În ziua de astăzi contează vârsta socială și vârsta psihologică, nu cea biologică.”

5 tehnici de manipulare și cum să te protejezi de acestea[Sursa foto: freepik]

Citește și: Semne că iubitul tău ar putea fi sociopat. Simptomele care trebuie să-ți dea de gândit

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

5. Folosirea stereotipurilor

Un stereotip este atribuirea unor calități comportamentale unei persoane sau a unui grup de oameni într-un mod simplificat. Stereotipurile sunt utile ca tehnică persuasivă, deoarece permit controlul valorilor și judecăților fără a justifica clar argumentul, și nu permit destinatarului să se întrebe pe larg pe sine. Mai exact, nu este favorizat interesul pentru informații profunde și reflexive.

Cum cunoști o persoană care vrea să te manipuleze

De obicei, persoanele care doresc să manipuleze pe cineva, încearcă, de fapt, să controleze. Victima care este manipulată se va simți constrânsă psihologic să facă ceva ce nu își dorește, din cauza sentimentului de frică, vinovăție sau obligație. O altă metodă a persoanelor care obișnuiesc să manipuleze este întoarcerea pe dos a cuvintelor, și de a face în așa fel încât totul să fie totul despre el, să deturneze conversația sau să facă cealaltă persoană să creadă că a făcut ceva greșit. Totodată, o altă tactică este așteptarea a ceva în schimb, după o faptă bună. Mai exact, dacă victima nu îndeplinește așteptările manipulatorului, va fi numită nerecunoscătoare.

Citește și: Nouă mesaje pe care i le poți trimite! Îi vei capta, cu siguranță, atenția! ”Dacă îl faci conștient de faptul că face o treabă bună, acest lucru îl va împlini.”

5 tehnici de manipulare și cum să te protejezi de acestea[Sursa foto: freepik]

Citește și: De ce doare o despărțire. „Trebuie să înțelegem că vom fi afectați și fizic și mental și emoțional și energetic.”



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Poți iubi două persoane în același timp?

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies