Pentru ca părul nostru să crească mai bine, se recomandă să includem în dietă anumite vitamine esențiale. Insă știați care sunt acestea?
Aflați din rândurile următoare, care sunt cele 5 vitamine esențiale
5 vitamine esențiale pentru creșterea părului
Vitamina A
Pe primul loc în ceea ce privește vitamina esențială pentru creșterea părului nostru este vitamina A. aceasta este una dintre cele 4 vitamine liposolubile care deține un rol important în ceea ce privește dezvoltarea țesuturilor epiteliale, ale pielii, părului și glandelor sebacee.
Citește și: Ulei de cocos vs. ulei de măsline. Care ulei este mai sănătos?
Citește și: 16 beneficii uimitoare ale zmeurii pentru piele, păr și sănătate
Vitaminele B
Vitamina B12
Este cunoscut deja faptul că vitaminele care fac parte din grupul B, sunt extrem de necesare organismului nostru, în special dat fiind faptul că dețin un rol important în formarea globulelor roșii din sânge care transportă oxigen în toate țesuturile corpului, inclusiv în păr. Acestea au potențialul de a oferi o creștere optimă părului, în momentul în care sunt în limite normale. Printre alimentele bogate în vitamina B12, se numără și brânza, zerul praf, laptele și iaurtul.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Biotina
Biotina este cea cunoscută ca fiind vitamina specială pentru creșterea părului, iar în urma unui studiu realizat a rezultat faptul că 18 pacienți care avea o creștere slabă a părului și a unghiilor au prezentat îmbunătățiri substanțiale după aceea au primit frecvent biotină. În egală măsură, deficitul de biotină poate provoca un păr greu de pieptănat, în special în ceea ce privește copiii, iar părul poate să devină rar și să cadă. Printre alimentele bogate în biotină, se numără și ciupercile, avocado, ouăle, untul de arahide, drojdia, semințele de floarea soarelui, cartoful dulce, conopida, zmeura, bananele, nucile și migdalele.
Acid folic (folat)
Chiar și acidul folic trebuie luat în seamă în ceea ce privește sănătatea și creșterea părului, dat fiind faptul că folatul reprezintă o vitamină B solubilă în apă, fiind o formă complet oxidată de vitamină utilizată deseori în suplimentele alimentare. Acidul folic ajută la generarea globulelor roșii, menționate și anterior, care joacă un rol important în sănătatea părului, fiind responsabil pentru reconstrucția celulelor foliculilor de păr și prevenirea albirii și a căderii părului. Printre alimentele bogate în acid folic, se numără și kale, spanacul, fasolea neagră, salata verde, varza de Bruxelles, mazărea, fasole albă, sparanghelul și sfecla.
Niacina
Vitamina B3, cunoscută și sub numele de niacin ă, este toată vitamina B solubile în apă, iar derivații săi, mai exact nicotinatul de octil și nicotinatul de tetradecil, pot ajuta la creșterea părului, în special la femei. Printre alimentele bogate în niacină, se numără și orezul brun, arahidele, cartofii și semințele de floarea soarelui.
Vitamina C
Vitamina C este cunoscută pentru nenumăratele sale beneficii oferite organismului nostru, cunoscută ca acid ascorbic reprezintă un mineral solubil în apă care este prezent în unele alimente, iar totodată este și un antioxidant fiziologic care regenerează alți antioxidanți din organism, inclusiv vitamina E. Această vitamină, este cunoscută pentru faptul că ajută și la sinteza proteinelor care stimulează producția de colagen, acesta fiind o proteină esențială pentru creșterea părului, acesta fiind un alt motiv pentru care ar trebui să includeți vitamina C în dieta pe care o urmați, pentru a avea folicul de păr mai sănătoși, dar și un scalp pe măsură. Printre alimentele bogate în vitamina C, se numără și lămâia, guava, mandarinele, căpșunele și grapefruit.
Vitamina D
Vitamina D este necesară în special în sezoanele reci, fiind o vitamină liposolubilă, care deține un rol important în ceea ce privește reglarea calciului, funcția imunitară sănătoasă și creșterea celulelor. În cazul în care suferim de o scădere considerabilă a nivelului de vitamina D, acest lucru poate provoca alopecia areata, ceea ce înseamnă că există și o deficiență care poate perturba ciclul normal al foliculului de păr postnatal. Printre alimentele bogate în vitamina D, se numără și brânza, laptele și iaurtul.
Vitamina E
Nu în ultimul rând, o altă vitamină care ajută la sănătatea și creșterea părului este și vitamina E, aceasta fiind mai exact un grup de compuși liposolubil cu antioxidanți bogați. Se pare că există nenumărate alimente care conțin vitamina E, printre care se află și migdalele, arahidele, spanacul care este gătit, semințele de floarea soarelui, dar și ierburile uscate.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.