In sezonul rece, diminuarea potentialului nutritiv al produselor alimentare isi pune semnificativ amprenta asupra organismului.
Pe parcursul lunilor de iarna, corpul consuma toate rezervele de energie, vitamine si minerale acumulate in timpul verii.
Lipsa de vitamine si minerale genereaza toate aceste stari si este unul dintre factorii care favorizeaza instalarea asteniei de primavara.
Vitamine si minerale bune de consum primavara
Adaptarea in noul sezon pune o presiune deosebita asupra sistemului imunitar. Raceala si gripa sunt frecvente din cauza temperaturilor schimbatoare, iar alergiile incep sa isi faca simtita prezenta. Mai mult, lipsa de miscare din timpul iernii isi spune cuvantul, iar muschii si oasele simt o stare acuta de suprasolicitare.
Vitamina C
Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C este necesara pentru functionarea normala a sistemului imunitar. Aceasta sustine corpul in timpul si dupa un efort fizic intens, stimuleaza activitatea celulelor albe din sange, creste rezistenta la infectii si combate actiunea negativa a radicalilor liberi.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro
Complexul de vitamine B
Vitaminele din gama B au un rol deosebit in dezvoltarea organismului, producerea globulelor rosii si buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular. Fiecare vitamina din acest complex este importanta pentru procese metabolice cheie. De exemplu, B12 este recomandata in starile de oboseala fizica si psihica, iar B1 ajuta la functionarea optima a inimii si reglarea procesului energetic din corp. Piridioxina sau vitamina B6 este necesara pentru oase si dinti, prevenirea osteoporozei, mentinerea normala a tensiunii arteriale si reglarea activitatii musculare si nervoase, B3 ajuta la transformarea alimentelor in glucoza, in timp ce vitamina B6 sustine sanatatea sistemului imunitar. Persoanele care in sezonul rece au avut o dieta bogata in grasimi si carbohidrati si putine legume si fructe proaspete sunt cel mai predispuse la carenta de vitamine B. Aceste vitamine se gasesc in alimente precum carne de pasare, peste, lactate, galbenus de ou, varza alba, cereale, ardei gras, nuci, banane, cartofi noi sau fasole.
Calciu
Acest mineral este esential in combaterea asteniei de primavara deoarece contribuie la functionarea metabolismului energetic si a enzimelor digestive. Lipsa soarelui pe perioada iernii influenteaza negativ si nivelul de calciu din corp. Acest mineral tine reactiile alergice la distanta, mentine sanatatea oaselor, contribuie la coagularea sangelui, genereaza si transmite impulsuri nervoase in contractiile fibrelor musculare, activeaza sistemele enzimatice si stimuleaza secretia de hormoni. Calciul este unul dintre mineralele care echilibreaza starile prin care trece organismul la inceput de primavara. Pe langa suplimentele naturale, lactatele sunt o buna sursa de calciu, legumele cu frunze verzi, galbenusul de ou, smochinele, lintea sau nucile.
Vitamina E
Una dintre cele mai importante vitamine de care corpul are nevoie primavara este Vitamina E. Aceasta asigura o buna protectie a celulelor si tesuturilor in fata efectelor daunatoare ale radicalilor liberi, imbunatateste circulatia sangelui si inhiba producerea cheagurilor de sange. Vitamina E este necesara pentru frumusetea pielii care se deshidrateaza si sufera atat de mult pe perioada iernii, si poate fi folosita pentru protectie in fata razelor solare. Si aceasta substanta nutritiva are efecte antihistaminice si de ameliorare a astmului. Vitamina tineretii, asa cum mai este considerata vitamina E, are un rol deosebit in buna functionare a sistemului nervos si a sistemului muscular. Se gaseste in uleiuri vegetale, nuci, alune sau germeni de grau.
Magneziu
Un element esential in organism este si magneziul. Acest mineral combate stresul, depresia, migrenele, insomnia sau crampele musculare si previne aparitia bolilor cardiovasculare. Magneziul este perfect pentru inceputul primaverii deoarece creste imunitatea si influenteaza activitatea sistemului muscular. Alaturi de zinc si fier, contribuie la producerea de energie, combaterea surmenajului si a asteniei. Orezul brun, salata verde, ruccola, germeni de grau, paine integrala, ceapa verde, urzici, seminte, fructe oleaginoase, fructe de mare, kiwi, banane sau ciocolata sunt surse importante de magenziu.
Vitaminele si mineralele sunt nutrienti benefici pentru organism. O dieta echilibrata, odihna, exercitiile fizice si suplimentele alimentare nu trebuie sa lipseasca din meniul niciunei persoane. Pentru a aveau un corp sanatos in aceasta primavara, alege surse excelente de substante nutritive care sa iti ofere energie si sa te ajute sa scapi de toxinele adunate in timpul iernii.