Este un organ vital, dar prea putin se discuta despre el fata de inima, ficat, creier, organe genitale.
Si totusi, oricat de complicata si greu de inteles i-ar fi functionarea, pancreasul are atribute atat de importante incat nu strica nimanui o trecere in revista a lectiilor de anatomie din vremurile adolescentei, suplimentate cu informatii din medicina si farmacie.
1. Pancreasul este situat in cavitatea abdominala, intre duoden si splina si este singurul organ ce are si functie endocrina si exocrina, el excretand enzimele necesare digestiei, dar si insulina si glucagonul cu rol in reglarea glicemiei.
2. Pancreasul este dupa ficat, a doua glanda ca marime din sistemul digestiv si reprezinta un organ vital, fara de care nu se poate trai.
3. Hormonii secretati de pancreas sunt implicati in controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor si proteinelor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
4. Pancreasul este principalul organ implicat in digestia glucidelor, dar si a lipidelor, prin lipaza produsa, astfel ca lipsa acestei enzime va duce la eliminarea grasimilor nedigerate din organism si la deficite de
5. In structura sa intra insule de celule endocrine secretorii: celulele A (20%) care secreta glucagon; celulele B (60-70%) care secreta insulina; celulele D (10%) care secreta somatostatin (un neurohormon ce regleaza activitatea celorlati) si celulele F care secreta polipeptidul pancreatic al carui functie nu este certa, dar care se pare ca mentine o homeostazie locala.
6. Insulina este un hormon anabolic, proteic, ce contine 51 de aminoacizi fiind secretata sub forma unor precursori prin a caror transformari succesive rezulta insulina ce se depoziteaza la nivelul granulelor din celulele B. Insulina actioneaza la nivelul ficatului si tesutului adipos. In ficat, ea are rol hipoglicemiant si stimuleaza sinteza de proteine si lipide. La nivelul tesutului adipos stimuleaza patrunderea glucozei.
7. Glucagonul este un hormon catabolic proteic, format din 29 de aminoacizi.
8. Enzimele pancreatice intervin in digestia alimentelor prin sucul pancreatic, ce consta intr-un amestec de enzime si solutii apoase bogate in bicarbonat de sodiu. Pentru fainoase, avem α-amilaza, iar pentru grasimi, pancreasul produce lipaza.
9. Cele mai cunoscute enzime pancreatice din suplimente sunt extrase din pancreasul animalelor, mai ales porc sau vita, si se adminstreaza ca pastile, capsule, pulbere, insotind mesele bogate in lipide si proteine si ajutand la digerarea acestora, mai ales la pacientii cu litiaza biliara, afectiuni duodenale, pancreatice, hepatice.
10. Pancreatitele acute sau cronice si cancerul pancreatic sunt bolile pancreasului exocrin, pe cand diabetul zaharat este o deficienta a pancreasului endocrin.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro