Cine nu viseaza la fericire, armonie si iubire vesnica in cuplu?
Am vorbit cu psihoterapeutul Constantin Cornea care mi-a explicat, pe scurt, cam care sunt elementele de care ar putea depinde fericirea intr-o relatie.
Atunci cand vorbim despre fericire si cum poate fi ea obtinuta in cuplu, trebuie sa discutam despre doua etape distincte. Perioada de inceput, dominata de iubire. Si cea de a doua etapa, la care se ajunge diferit de la un cuplu la altul, cand iubirea mai paleste.
Perioada de inceput in care domina iubirea este din punctul de vedere al psihologului, o perioada mincinoasa. In aceasta perioada fericirea este cumva prezumata, exista cumva independenta totala sau aproape totala de prezenta celuilalt. In aceasta perioada comportamentele celor doi vor fi caracterizate de dorinta de a impresiona cu orice chip.
Astfel vor evidentia doar comportamente care sa fie in consens cu partenera, chiar daca acestea nu il caracterizeaza in mod normal.
A doua perioada incepe atunci cand iubirea tinde sa isi piarda din stralucire iar cei doi ies de sub vraja celuilalt descoperindu-se asa cum sunt de fapt.
In aceasta perioada apar primele certuri adevarate, referitoare la temele care consolideaza un cuplu, asupra carora nu s-au purtat discutii la inceput sau care au fost cumva intelese gresit.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Elementele distincte care aduc cu adevarat fericirea in cuplu tin acum de modul in care vad fiecare viitorul. Temele de disputa pot fi:
1. Relatiile cu familia de origine: disputele avute cu acestea pot duce la erodarea cuplului.
2. Relatiile cu prietenii proprii: daca sunt sau nu acceptate anumite libertati sau daca aceste relatii pot fi intretinute in continuare in lipsa partenerei. De cele mai multe ori, din nefericire, unul dinre parteneri renunta aproape total la prietenii proprii, de dragul relatiei de cuplu. Dar este posibil, mai devreme sau mai tarziu, sa se intoarca la acestia tocmai cand relatia deja nu mai functioneaza.
3. Cariera. Problemele pot aparea din cauza anumitor diferente cum ar fi: timpul petrecut la serviciu, salariul care poate fi net superior partenerei, studiile de perfectionare. Dar si relatiile cu colegii care, aparent sau nu, trec de anumite limite.
4. Hobby-urile. Daca sunt prea multe sau prea putine, daca toate sau doar unele sunt facute impreuna. Daca la acestea iau parte si alte persoane sau nu, sunt tot atatea motive de cearta sau de bucurie in cuplu.
5. Copiii. Numarul, perioada in care este bine sa apara, modul in care vor fi crescuti, persoanele care vor ajuta la cresterea si educarea acestora. Iarasi pot fi teme care aduc sau gonesc fericirea din cuplu.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro