Conform psihologilor, expresia „cei 7 ani de acasă” este cât se poate de reală, deoarece comportamentul și educația primite până la această vârstă vor dicta modul în care ne comportăm ulterior, în viața de zi cu zi. Un copil are nevoie de sprijin și suport pentru a înțelege cum să se raporteze la societate și de aceea părinții joacă un rol esențial în dezvoltarea celui mic.
Descoperă
Lucruri pe care copilul trebuie să le facă acasă, până la vârsta de 7 ani
Citește și: Control parental telefon. Protejarea copiilor în era digitală!
Citește și: La ce risc expunem copiii dacă îi sărutăm pe gură. Evaluarea riscurilor și îndrumări pentru părinți!
În mod cert, educația și cele mai importante învățături vin de acasă. Așadar, este foarte important să ne axăm pe dezvoltarea celui mic, încă din prima zi de viață, astfel încât să devină un adult demn și responsabil.
Să spună „mulțumesc”
O primă lecție de educație este cea în care mulțumim. Cel mic trebuie să învețe că trebuie să spună „mulțumesc” ori de câte ori este nevoie, fie că vorbim de părinți, frați sau prieteni. Atunci când îi oferi ceva sau îl ajuți cu un anumit lucru, învață-l să fie recunoscător.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Să își facă rutina de îngrijire singur
Odată ce începe să crească, este esențial să învețe să fie independent. Chiar dacă ești lângă el, cel mic trebuie să învețe să facă lucruri singur, pentru ca mai apoi să se descurce în viață. Începe cu activități mărunte, precum spălatul pe dinți sau pieptănatul. Nu doar că aceste lucruri îi vor intra în reflex mai apoi, dar se va simți mândru de el că a reușit și singur.
Lucruri pe care copilul trebuie să le facă în societate până la vârsta de 7 ani
Odată ce este introdus în societate, un copil trebuie să aibă anumite experiențe cu oameni și situații. Iată câteva dintre acestea:
Să fie într-un colectiv
Până la vârsta de 7 ani, cel mic trebuie să termine grădinița, locul extrem de important pentru dezvoltarea lui. Totuși, acesta poate fi introdus în diverse colective, pentru a întâmpina și mai multe situații. Spre exemplu, cel mic poate lua parte la un sport sau la un club de activități interesante pentru copii de vârsta lui.
Sa își facă prieteni
Odată ce a luat contact cu lumea, pentru cel mic este esențial să comunice cu cât mai mulți copii. În acest mod, copilul va reuși să își facă prieteni și va învăța valorile unei prietenii, încă de la o vârstă fragedă. De asemenea, îi va fi ușor pe parcursul vieții să se integreze în diverse cercuri, să comunice cu cât mai mulți oameni și să construiască relații.
Să învețe să salute
Salutul este un alt element vital ce ține de educație. Imediat după ce a fost introdus în societate și în diverse cercuri, este esențial să învețe să salute. Este necesar să îi faci observație cât mai des posibil, pentru a înțelege exact responsabilitatea pe care o va avea de acum încolo, atunci când întâlnește diverse persoane.
Să învețe să împartă
În cazul copiilor singuri la părinți, împărțitul lucrurilor poate fi mai dificil. Totuși, odată ce îl vei duce la grădiniță, în parc sau va lua contact cu diverși oameni, acesta trebuie să fie generos și să împartă lucruri, fie că vorbim de jucării, dulciuri sau alte obiecte.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.