Cosurile au reputatia de a aparea intotdeauna in cele mai proaste momente - inaintea unei intalniri importante, a unui eveniment mare, unde urmeaza sa faci multe poze. Daca suferi de acnee, probabil ca te-ai lovit de foarte multe mituri legate de aceasta afectiune a pielii. Iata unele dintre cele mai populare:
1. Acneea este o afectiune specifica adolescentilor.
Fals- acneea afecteaza cel mai mult adolescentii, insa continua sa fie problematica chiar si la adulti. Sondajele arata ca peste 50% din femei sufera de acnee pana la varsta menopauzei.
2. Acneea poate fi inrautatita de produsele de machiaj.
Partial adevarat- este o generalizare. Este adevarat ca exista produse care pot incarca tenul si irita, insa nu este o regula.
3. Daca un produs cosmetic este natural, automat inseamna ca este bun.
Fals- simplul fapt ca un produs cosmetic contine doar ingrediente naturale nu inseamna ca va va face bine. Nu este o regula ca produsele cosmetice bio sa faca bine pielii, la fel cum nu este o regula ca toate produsele cosmetice sintetice sa faca rau. Exista nenumarate ingrediente care pot irita pielea si inrautati acneea, cum ar fi menta sau lamaia. In general este de preferat sa cumparati sample-uri si sa testati in prealabil o cantitate mica de produs, inainte sa-l achizitionati.
4. Crema de protectie solara incarca tenul si inrautateste acneea.
Partial adevarat- o crema de protectie solara nepotrivita poate inrautati acneea. Daca aveti tenul gras, evitati cremele solare foarte emoliente deoarece intr-adevar va vor incarca tenul.
5. Daca ai acnee, inseamna ca nu te speli indeajuns de mult pe fata.
Fals- acneea nu are legatura cu cat de des te speli pe fata. Dimpotriva, spalatul prea des pe fata va usca pielea, o va irita si efectul va fi cel advers.
6. Acneea nu are nicio legatura cu ceea ce mancam.
Fals- studiile arata ca acestea sunt interconectate. O dieta nesanatoasa va duce la probleme de piele, caderea parului si o stare generala proasta. Renunta la alimentele ultra procesate, realizate din faina alba, zahar si prajeli, si mai taie din lactate. Consuma mai mult peste, fructe si legume, de preferat in stare cat mai proaspata. Daca totusi ti-e pofta de ceva dulce, alege o ciocolata neagra, cu procent de cacao de minim 70%.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro