6 mituri din stomatologie demontate de medicul dentist

6 mituri din stomatologie demontate de medicul dentist
6 mituri din stomatologie demontate de medicul dentist

Cu siguranță, atunci când te-ai confruntat cu o problemă dentară, înainte de a consulta medicul stomatolog, ai făcut un research pe internet.

Informațiile pe care le regăsești în online sunt mai mult sau mai puțin conforme cu realitatea. Tocmai din acest motiv, de-a lungul timpului s-au format diferite mituri în jurul practicilor stomatologice.

Iată care sunt cele mai întâlnite 6 mituri pe care medicul stomatolog le demontează.

Radiografia dentară radiază

Radiografia este o procedură folosită zilnic de către medicii stomatologi de pretutindeni, care produce imagini din interiorul cavității orale, rapid, simplu și fără durere. Aparatura digitală utilizată astăzi pentru producerea radiografiilor dentare este mult mai precisă, iar medicii pot observa detaliile necesare stabilirii planului de tratament. Riscul expunerii la radiații este minim invaziv, în raport cu unele dintre activitățile cotidiene, de exemplu, un zbor cu avionul sau utilizarea smartphone-ului. Totodată este important să privești radiografia dentară ca pe un beneficiu adus de dezvoltarea tehnologiilor și să ai încredere în medicii stomatologi atunci când îți recomandă un anumit tip de radiografie.

Fără dureri, fără afecțiuni stomatologice

Oare dacă dinții sunt lipsiți de durere, înseamnă că totul este în regulă cu dantura mea? Ei bine, nu întotdeauna. Conform Webmd, specialiștii spun că atunci când durerea este instalată, înseamnă că afecțiunea dentară este deja avansată. Așa cum este și în cazul cariei dentare, în stadiile incipiente, aceasta este lipsită de simptome. Însă când o carie dentară ajunge la nerv, durerea profundă este primul simptom pe care îl resimțim.

Tocmai din acest motiv, controalele regulate în cabinetul de medicină dentară sunt atât de importante. Astfel, poți depista din timp afecțiuni stomatologice, care sunt mai puțin vizibile cu ochiul liber și pe care doar medicul stomatolog le poate observa în timpul unui consult.

Așa cum știi prea bine, întotdeauna este mult mai ușor și mai puțin costisitor să previi decât să tratezi. Un alt aspect important ce ține de îngrijirea dinților este periajul dentar de două ori pe zi, dimineața și seara, dar și folosirea mijloacelor suplimentare de curățare, cum ar fi ața dentară și apa de gură.

Dinții de lapte nu se tratează

Medicul pedodont, cel care se ocupă de dantura copiilor, atenționează că orice afecțiune apărută la dinții de lapte poate avea consecințe serioase asupra dinților definitivi și a mușcăturii corecte. De aceea este esențial ca vizita la medicul stomatolog să înceapă de la apariția primului dinte și să se intervină din timp asupra cariilor apărute pe dinții de lapte.

 

Detartrajul îmi afectează smalțul dinților

Una dintre cele mai importante metode de igienizare a dinților este detartrajul dentar. Medicii stomatologi atrag atenția că această procedură este minim invazivă, nu afectează smalțul dentar și este esențial să te prezinți la fiecare 6 luni în cabinetul de medicină dentară, pentru a îndepărta acumulările de tartru și placă bacteriană. În acest fel vei preveni afecțiunile gingivale și te vei bucura de o dantură sănătoasă și un zâmbet impecabil.

Aparatul dentar este doar pentru copii

Complet fals! Aparatul dentar se adresează tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, atunci când dinții sunt strâmbi sau mușcătura este incorectă. În prezent, tratamentul ortodontic se poate personaliza, în funcție de dorințele și nevoile tale. Există aparate dentare în diferite culori, unele chiar invizibile, cu mult mai estetice, spre deosebire de cele cu brakeți metalici.

Extracția dentară doare

Au apus vremurile în care o extracție însemna automat și durere. Medicina a evoluat și anestezicele sunt utilizate pentru a oferi confort pe toată perioada intervenției. În ceea ce privește perioada de vindecare, poți resimți un mic disconfort în zona în care a avut loc extracția, însă acest lucru este normal. Poți combate durerea cu ajutorul analgezicelor pe care ți le va recomanda medicul stomatolog.

De-a lungul timpului s-au format numeroase concepții și mituri cu privire la modul în care sunt realizate tratamentele stomatologice, însă este important de reținut că multe dintre ele sunt false și cel mai corect este să urmăm indicațiile medicului stomatolog. În acest fel te poți bucura de o dantură sănătoasă, un zâmbet impecabil și, implicit, o stare generală de sănătate foarte bună.

Sursă poză: unplash.com



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

Pudră de fixare vs. Spray de fixare. Care este cel mai bun produs?

IMAGINE RARĂ cu fiul Vicăi Blochina și al lui Victor Pițurcă! Edan s-a transformat într-un tânăr chipeș!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Valul de căldură se extinde în România! Meteorologii anunță cod galben de caniculă luni și marți

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Primele imagini de la date-ul lui Antoni și al Rebeccăi! Înțelegerea celor doi concurenți care le marchează relația: „Testul final...”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies