In momentul in care devii proprietarul unei locuinte, odata cu libertatea de a amenaja şi aranja casa exact aşa cum doreşti vin şi mari responsabilitati.
Iata cateva cheltuieli majore pentru care trebuie sa fii pregatit in momentul in care iti cumperi casa.
1. Mobila
Este normal ca cei care işi cumpara casa sa-şi doreasca sa o personalizeze pe gusturile lor, astfel incat toti prietenii lor sa le laude gusturile la petrecerea de casa noua. Cert este ca cei mai multi proprietari subestimeaza semnificativ costurile pe care le vor da pe mobila, mai ales atunci cand se muta intr-o casa mai mare decat unde au mai locuit inainte.
2. Electrocasnice mari
Frigider, aragaz, cuptor cu microunde, maşina de spalat rufele- toate acestea sunt lucruri de baza şi, chiar daca alegi unele dintre cele mai ieftine variante, atunci cand
3. Draperii şi perdele
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pe cat de frumos este sa ai ferestre mari, din tavan pana in podea, prin care sa laşi lumina naturala sa patrunda in toata
casa şi sa fii trezit dimineata de razele soarelui, pe atat de rapid revii cu picioarele pe pamant cand realizezi ca imparti toate aceste frumoase experiente şi cu vecinii. In functie de gusturile tale la materiale, de opacitatea pe care o doreşti, de inaltimea casei şi numarul de metri liniari de care vei avea nevoie, s-ar putea ca draperiile şi perdelele tale de vis sa ajunga sa valoreze cat o maşina second hand.4. Reparatii şi mentenanta
Este bine sa te abtii de la a achizitiona lucruri care nu sunt esentiale, insa in niciun caz nu neglija orice problema care s-ar putea inrautati sau care te-ar putea pune in pericol. Repara din timp orice defectiune minora, altfel ai toate şansele sa escaladeze şi sa ajungi sa plateşti mult mai mult.
5. Utilitati
Le plateai deja şi atunci cand stateai in chirie, insa este important ca, in functie de marimea casei, sa estimezi cat vei plati pe viitor.
6.
Pentru a economisi din banii cheltuiti pe facturile de utilitati este recomandat sa izolezi cat mai bine casa, sa pui ferestre noi, becuri cu LED şi sa instalezi un termostat. Toate acestea te vor ajuta sa reduci facturile insa, pentru a ajunge in acel punct, va trebui sa plateşti tot ceea ce am enumerat cu multi bani deodata. Sunt cheltuieli la care nimeni nu se gandeşte in prima faza, cand se muta intr-o casa, insa se lovesc ulterior de ele.
7. Asigurare
Asigurarea locuintelor este obligatorie prin lege şi acopera trei riscuri catastrofice: cutremur, inundatii şi alunecari de teren. Aditional, se pot face şi asigurari facultative, care sa acopere impotriva incendiilor, trasnetelor, furtului bunurilor etc. Ia legatura cu un broker de asigurari pentru mai multe detalii privind costurile şi riscurile pe care le acopera fiecare varianta de asigurare.