7 mai 2022. Ce înseamnă sărbătoarea "Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim"

7 mai 2022 calendar ortodox
7 mai 2022. Ce înseamnă sărbătoarea "Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim"

Pe data de 7 mai 2022 este sărbătorită "Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim". Însă știați ce înseamnă această sărbătoare mai exact?

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact sărbătoarea "Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim", dar și care este povestea care stă la baza acestei minuni. În plus, descoperiți și o rugăciune rostită în ziua de 7 mai, atunci când este sărbătorită "Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim".

 

Ce înseamnă sărbătoarea "Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim"

Sfântul Chiril al Alexandriei, Arhiepiscopul Ierusalimului, a fost cel care a mărturisit în dimineața zilei de 7 mai 351 d. Cr., faptul că a văzut pe cer, cum a apărut o Cruce în formă de stea, care strălucea mai mult decât orice existent pe pământ. Acesta nu a mărturisit oricui această minune, ci mai exact, Bisericii.

La ora 9 dimineața, Sfântul Chiril al Alexandriei a văzut pe cer, crucea în formă de stea care se vedea tocmai de la Golgota, până la Muntele Măslinilor.

Nu doar acesta a văzut marea minune, ci și numeroși alți oameni, care l-au lăudat și l-au slăvit pe Hristos, care a fost răstignit pe Cruce, numai și numai pentru mântuirea noastră.

După acest eveniment nemaivăzut, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, acolo unde credincioșii au coborât de pe Golgota, după încheierea slujbei, și au început procesiunea de la Piatra Mirungerii. Aceasta s-a terminat după ce a fost înconjurat Sfântul Mormânt de fix 3 ori, tradiție ce a fost săvârșită în compania Frăției Aghiotafite.

ce inseamna sarbatoarea aratarea semnului sfintei cruci pe cer la ierusalim

Citeste si: Constantin și Elena 2022. Ce nu ai voie să faci pe 21 mai

 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Care este povestea din spatele sărbătorii "Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim"

Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim a avut loc în dimineața zilei de 7 mai 351, în timpul domniei Împăratului Constantiu, care era fiul Sfântului Constantin cel Mare. Miraculoasa Cruce luminoasă care și-a făcut apariția pe cer, se întindea pe o distanță de nu mai puțin de 9 kilometri. Această distanță era de la Golgota, până la Muntele Măslinilor, iar pe toată această distanță, Sfânta Cruce strălucea mai ceva ca soarele.

Atunci a fost momentul în care foarte multe persoane au ales să iasă din casele lor și să își părăsească munca, pentru a se îndrepta către biserici și a aduce slavă lui Dumnezeu. Această minune a ținut timp de 7 zile, iar Patriarhul Chiril al Ierusalimului a scris și o scrisoare cu privire la acest eveniment nemaivăzut. Acesta l-a îndemnat pe Împăratul Constantiu să părăsească erezia ariană care nega divinitatea lui Hristos, din cauza faptului că era cauzatoare pentru mai multe dispute teologice din cadrul Imperiului.

Conform istoricului Sezomen, minunea „Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim”, a condus către convertirea mai multor păgâni și iudei la creștinism, dar a determinat și mai mulți arieni să părăsească erezia și să se întoarcă la Biserica Ortodoxă.

calendar ortodox 7 mai 2022

Citeste si: Izvorul Tămăduirii 2022. Când pică Izvorul Tămăduirii în acest an

 

Rugăciune către Domnul Hristos de sărbătoarea "Ar ă tarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim"

Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele. De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Citește și: O nouă concurentă intră în „Casa iubirii”! Aflați cine este tânăra în episodul de sâmbătă, 23 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: La ce oră se închid secțiile de votare la prezidențiale 2024?- stirilekanald.ro

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești. Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta. O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste? Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, pentru ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică. Și, de vreme ce este așa, înmulțește-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

rugaciune pentru domnul hristos de sarbatori

Citeste si: Cât timp se bea Agheasma Mare, cunoscută sub numele de "Apă sfințită de Bobotează"



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Constantin și Elena 2022. Tradițiile și superstițiile de Sfinții Constantin și Elena

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap


Cookies