Pielea sensibila este una dintre cele mai greu de ingrijit tipuri de piele. Orice produs cosmetic nou poate declansa o reactie alergica, roseata sau o poate usca excesiv, soarele este cel mai mare inamic, iar daca te confrunti si cu acneea, sa gasesti ingrijirea potrivita pentru tenul tau poate fi o adevarata provocare.
Dermatologii descriu pielea sensibila drept una foarte uscata, cu tendinte de inrosire si foarte subtire. Alergiile apar pentru ca pielea uscata nu mai protejeaza la fel de bine terminatiile nervoase, care se pot irita si la cea mai mica atingere.
Desi, de obicei, acest tip de ten este mostenit genetic, sensibilitatea poate aparea si odata cu inaintarea in varsta, de aceea este nevoie de o ingrijire atenta care sa o tina sub control.
1. Renunta la produsele de ingrijire din comert
Cosmeticele si cremele din comert, indiferent de brand sau pretul pe care il platesti pentru cele de calitate, pot contine agenti sintetici care influenteaza direct reactiile alergice. Se spune ca nu este bine sa te dai pe fata cu nimic din ce nu ai fi dispusa sa mananci cu placere, asa ca o solutie este sa schimbi produsele cosmetice cu astfel de produse BIO, naturale, care sunt blande cu tenul si cu
2. Bea zilnic apa cu lamaie
Toata lumea ar trebui sa isi inceapa ziua cu un pahar de apa calduta cu lamaie, dar regula este valabila mai ales pentru persoanele cu ten sensibil.
3. Protejeaza-te de soare
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Protectia impotriva razelor UV este cu atat mai importanta daca ai tenul deschis la culoare si predispus eruptiilor sau inrosirii excesive.
4. Foloseste lapte pe post de demachiant
Laptele este grozav pentru a demachia un ten sensibil, datorita proprietatilor sale anti-inflamatoare si de calmare a pielii. Este de mare ajutor atunci cand te confrunti cu o piele foarte uscata sau cu mancarimi la nivelul fetei si ajuta la hidratarea si refacerea pielii. Nu degeaba atat de multe lotiuni si creme contin extracte din lapte, asa ca il poti folosi cu incredere direct pe piele sau poti imbiba un buretel din bumbac pe care sa-l treci peste fata cand vrei sa indepartezi machiajul.
5. Apa cu trandafiri, cel mai bun toner
Apa cu petale de trandafiri este un emolient natural, astringent, anti-inflamator si cu proprietati antioxidante, ceea ce il face un produs excelent pentru pielea sensibila. Un pulverizator cu apa de trandafiri poate inlocui cu usurinta apa termala, iar pentru ca ajuta la echilibrarea pH-ului pielii te poate scapa si de acnee, pentru ca ajuta la reglarea cantitatii de sebum produse.
6. Ai grija si la alimentatie
Degeaba ai grija de tenul tau sensibil daca nu esti atenta si la ce consumi la masa. O dieta saraca in grasimi, dar cu multe vitamine, minerale, proteine, grasimi monosaturate si omega-3 si antioxidanti este cel mai bun mod de a trata de la interior problema tenului sensibil. Printre alimentele cu proprietati anti-inflamatoare se numara uleiul de masline, usturoiul, ghimbirul, ciresele, somonul, spanacul, cartofii dulci, fructele de padure, alunele de padure si avocado. Le poti include in meniul tau zilnic si vei observa in timp o schimbare si la nivelul pielii tale.
In schimb, de evitat sunt alimentele cu potential alergen sau inflamator precum cele care contin gluten, sosul de soia, alcoolul, cerealele, ouale si mancarurile care contin coloranti sau conservanti artificiali.
7. Inlocuieste sucurile cu ceaiul verde
Ceaiul verde este un remediu recomandat de toti dermatologii. Are multi antioxidanti si incetineste imbatranirea tenului. Bea cateva cani de ceai verde zilnic si foloseste-l pentru a crea comprese pe care sa le tii pe ochi sau pe suprafetele rosii de fiecare data cand ai probleme.
Sa iti ingrijesti tenul sensibil este un proces care necesita rabdare si atentie. Nu te astepta sa vezi minuni inca din prima zi in care ti-ai schimbat ritualul de infrumusetare. Micile trucuri te pot ajuta sa iti tii sub control sensibilitatea pielii, dar fii pregatita si pentru posibilitatea de a nu scapa niciodata de aceasta problema. Cel mai bine este sa stai de vorba si cu un dermatolog, daca simti o schimbare majora in felul in care pielea ta reactioneaza la diversi factori.
Sursa foto: Shutterstock