Daca vrei sa scapi de kilogramele in plus, renuntarea totala la zahar poate fi una dintre cele mai bune modalitati prin care sa-ti atingi acest obiectiv.
De altfel, multi nutritionisti ofera acest sfat insa nu toata lumea il accepta. Poate fi si cazul tau daca bei ceaiul indulcit cu miere dimineata, consumi ciocolata neagra dupa amiaza plus alte dulciuri la cina. Poate ca consideri ca tu consumi „zahar sanatos” insa zaharul este zahar indiferent de forma sub care vine. Daca gandul de a renunta la dulciuri ti se pare, acum, de neconceput ai putea incerca sub forma de experiment ca timp de cateva saptamani sa nu consumi absolut deloc zahar.
Iata 7 trucuri sa renunti la zahar incepand de azi.
1. Nu mai consuma suc de fructe si fructe uscate- Un pahar de suc de mere, spre exemplu, contine aceeasi cantitate de zahar precum unul de cola. Adica aproximativ 12 lingurite. Iar fructele uscate contin 70% zahar. „O, dar zaharul din fructe este natural”, ai putea sustine. Da, dar la fel este si petrolul si nu-l servesti la micul dejun.
2. Consuma lactate integrale- Este bine stiut faptul ca grasimea eliminata din produse precum iaurtul este inlocuita cu zahar (si cu alte ingrediente nesanatoase) pentru a nu-i schimba textura si gustul. Unele iaurturi contin pana la 6 lingurite de zahar pe bucata. Acelasi principiu se aplica si maionezei – intotdeauna alege versiunile care contin oua intregi si grasimi pentru a evita pe cele cu adaos de zahar.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
3. Mananca mai multe grasimi… si proteine sanatoase- Nu, nu este vorba despre grasimi prajite sau de grasimi trans. Este vorba despre grasimile pe care le consumau bunicii tai – oua, branza, pui (cu piele cu tot). Ci care au o astfel de dieta nu se confrunta cu probleme de obezitate. Grasimea este foarte satioasa ceea ce ajuta la scaderea poftei de dulce. Pont: daca esti la restaurant cere un platou cu branza in locul desertului, mananca branza si biscuiti la ceaiul de dupa amiaza; inlocuieste muesli cu oua si sunca.
4. Stai departe de sosuri- Stiai ca sosul pentru gratar contine aproximativ aceeasi cantitate de zahar precum topping-ul de ciocolata? Aproximativ 50%? Sosul de tomate este aproape la fel. Asa ca mai bine foloseste maioneza preparata in casa.
5. Mananca simplu- Inca o data apelam la dieta bunicilor: ei nu consumau o multime de sosuri pline de zahar. Mancau, in schimb, carne si legume. Cea mai usoara modalitate de a elimina zaharul ascuns, mai ales cand mananci in oras, este sa alegi preparatele cu cat mai putine ingrediente. Spre exemplu, la restaurant si la pub comanda carne pe gratar/la cuptor cu legume stropite cu ulei de masline si nu cine stie ce preparat exotic cu adaos de zahar. Si la supermarket opteaza pentru versiunile cu cea mai scurta lista de ingrediente. In acest fel vei elimina si o multime de produse procesate.
6. Cauta produsele sanatoase- Unele din produsele comercializate in magazinele bio au un continut mare de zahar. Pe ambalaj zaharul a fost inlocuit cu miere, zahar de palmier, zahar de nuca de cocos si agave, care sunt tot zahar insa sub o alta forma. Agava, spre exemplu, are 70% fructoza.
7. Acorda-ti opt saptamani fara zahar- Potrivit multor studii este nevoie de 60 de zile pentru a scapa de un obicei. Este greu de renuntat la obiceiul de a consuma zahar din cauza factorului emotional. Cei mai multi dintre oameni au nevoie de 6-8 saptamani pentru a putea elimina zaharul din organismul lor. Dupa doua luni in care zaharul a fost eliminat in totalitate din dieta organismele lor vor putea sa determine cat zahar au nevoie. Si atunci cand consuma zahar nu o mai fac pentru ca ar fi dependenti de el.
Sursa: www.sfatulparintilor.ro