Uleiul de arahide poate oferi organizmului nostru nenumărate beneficii. Însă știați care sunt acestea?
Aflați
Care sunt diferitele tipuri de ulei de arahide
- Ulei de arahide rafinat, albit și dezodorizat. Alergicii la arahide pot folosi acest proces, deoarece elimină alergenii din ulei. Datorită calității sale superioare, uleiul de arahide rafinat este cel mai bun pentru prepararea sosurilor de salată, maionezei și altor alimente similare, dacă este păstrat sub -12,2°C.
- Uleiul de arahide este presat la rece, unde alunele se descompun și uleiul iese. Acesta păstrează mai mulți nutrienți și aromă
- Ulei de arahide gourmet, de obicei prăjit, cu o aromă intensă
- Un amestec de ulei de arahide și un alt ulei cu un gust similar
Citește și: Uleiuri esențiale pentru animale de companie
Citește și: Uleiul de tărâțe de orez. 10 beneficii pentru sănătate, utilizări și efecte secundare
Care sunt beneficiile uleiului de arahide
Poate promova sănătatea inimii
Vitamina E găsită în uleiul de arahide. Această vitamină poate combate radicalii liberi, care pot provoca boli de inimă, conform studiilor. Grăsimile mononesaturate și polinesaturate sunt abundente în ulei. Acestea sunt asociate cu o scădere a riscului de boli cardiovasculare. Asociația Americană a Inimii spune că aceste tipuri de grăsimi pot reduce riscul de boli de inimă cu până la treizeci la sută.
Poate îmbunătăți sănătatea cognitivă
Vitamina E poate ajuta la îmbătrânirea creierului la vârstnici într-un mod sănătos. În plus, nutrienții pot reduce probabilitatea apariției bolii Alzheimeri. Vitamina E a fost, de asemenea, demonstrată a îmbunătăți funcțiile motorii ale oamenilor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină
Acidul oleic, care este prezent în uleiul de arahide, a fost demonstrat că ajută persoanele care suferă de diabet de tip 2 să producă mai multă insulină. O dietă bogată în ulei de arahide poate inversa, de asemenea, efectele dăunătoare ale inflamației asupra diabetului de tip 2. Acești acizi grași polinesaturați sunt găsiți și în uleiul de arahide. Aceste grăsimi sunt bune pentru tine. Studiile indică faptul că PUFA-urile au capacitatea de a trata rezistența la insulină, de a crește nivelurile de glucoză din sânge și de a trata rezistența la insulină. La persoanele cu diabet, secreția de insulină a fost îmbunătățită atunci când alimentele au conținut grăsimi polinesaturate în loc de grăsimi saturate.
Poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare
Acești acizi grași polinesaturați sunt prezenți în uleiul de arahide. Este posibil să folosiți ulei pentru a vă ajuta să vă relaxați articulațiile debilitante. Uleiul de arahide poate ușura pielea atunci când este aplicat direct pe ea. Cu toate acestea, nu există suficientă informație despre utilizarea specifică a uleiului de arahide. Înainte de a utiliza uleiul în acest scop, vă rugăm să consultați un medic.
Poate întârzia semnele îmbătrânirii
Uleiul de arahide nu pare să întârzie semnele îmbătrânirii, conform studiilor. Dar vitamina E din ulei ar putea ajuta. Vitamina E este un component cheie în majoritatea produselor fără prescripție medicală anti-îmbătrânire. Vitamina E acționează și împotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ. Fotoîmbătrânirea, care este o îmbătrânire accelerată a pielii cauzată de radiațiile ultraviolete, este unul dintre aceste efecte.
Poate trata pielea uscată
Vitamina E topică poate ajuta la dermatita atopică. Pielea este roșie și mâncărime, uneori însoțită de piele uscată. O piele uscată poate fi tratată cu ulei de arahide aplicat local. Unii oameni cred că uleiul are și proprietăți hidratante utile. Puteți aplica uleiul pe față și alte zone afectate timp de douăzeci de minute. Faceți o baie ca în mod obișnuit.
Poate stimula creșterea părului
Cercetările arată că suplimentele de vitamina E pot stimula creșterea părului. Există unele persoane care cred că aplicarea vitaminei E pe piele poate reduce pierderea de proteine din păr și îl poate face mai gros. Uleiul este, de asemenea, considerat a ajuta la hidratarea vârfurilor despicate și la refacerea părului deteriorat.
Citește și: La ce oră se închid secțiile de votare la prezidențiale 2024?- stirilekanald.ro
Poate ajuta la tratarea psoriazisului scalpului
Vitamina E poate ajuta la tratarea diferitelor tipuri de psoriazis, inclusiv psoriazisul pielii și scalpului, conform unor studii efectuate. Antioxidanții din uleiul de arahide pot trata mătreața și, uneori, chiar psoriazisul scalpului. Proprietățile hidratante ale uleiului de arahide ar putea fi cauza acestui lucru. Conform Healthline , doar o lingură de ulei de arahide conține 11% din aportul zilnic recomandat de vitamina E.
Efecte secundare și alergii ale uleiului de arahide
Cantitate mare de acizi grași Omega-6
Acești acizi grași omega-6 sunt abundenți în uleiul de arahide. Chiar dacă acești acizi grași sunt vitali, consumul excesiv poate provoca probleme. Acești acizi grași Omega-6 sunt de obicei proinflamatoare. Acizii grași omega-6 sunt mai importanți decât acizii grași omega-3. Când acesta este cazul, consumul excesiv de ulei de arahide poate crește nivelurile de acizi grași omega-6.
Alergii
Alergicii la arahide pot avea și reacții alergice la ulei. Urticaria (un tip de erupție cutanată rotundă), reacțiile gastrointestinale și ale tractului respirator superior și anafilaxia sunt toate simptomele acestor alergii. Conform National Library of Medicine, alergia la arahide este o afecțiune larg răspândită și care poate pune viața în pericol, la nivel mondial.
Uleiul ar putea fi predispus la oxidare
Acizii grași polinesaturați din ulei sunt ușor oxidați. Acest fenomen poate fi realizat doar prin încălzirea uleiului. Această oxidare poate produce radicali liberi, care pot dăuna organismului. Aceste daune sunt cunoscute sub numele de daune oxidative. Acest lucru are potențialul de a provoca inflamații și de a influența sistemul imunitar. Uleiul de măsline, sau uleiul de măsline extravirgin, poate fi o alternativă mai sănătoasă. Respectați dozele normale de ulei de arahide după ce ați consultat medicul dumneavoastră.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.