Organismul uman este alcătuit în proporție de aproximativ 70% din apă.
În momentul în care umiditatea din aer scade foarte mult, corpul nostru resimte acest lucru și este afectat într-o oarecare măsură, deoarece aerul uscat dintr-un spațiu închis absoarbe apa din piele sau de la nivelul căilor respiratorii.
Așadar, nu este de mirare că avem senzația de uscare a gâtului, disconfort, iritații, piele uscată ori respirație greoaie. Potrivit studiilor, umiditatea din interior trebuie să fie menținută între 40 și 70%, mai ales în sezonul rece când combinația dintre aerul rece și uscat, calorifere foarte calde și ferestre închise poate afecta puternic sănătatea unei persoane.
1. Reglează umiditatea dintr-o încăpere
Umidificatorul este unul dintre aparatele electrocasnice care nu trebuie să lipsească din nicio locuință.
2. Curăță și ionizează aerul din locuință
Confortul adus de un umidificator se traduce și printr-un aer mai curat și purificat. Astfel, în locuința ta vor fi mai puține particule de praf ori alte impurități ce pot declanșa alergii. Indiferent de sezon, nu vei mai avea aceeași predispoziție la dezvoltarea vreunei alergii, poți preveni împrăștierea virusurilor și apariția astmului.
3. Scade șansele de răceală
Mediul în care este folosit umidificatorul va fi mai puțin favorabil dezvoltării germenilor și a bacteriilor. Prin urmare, atât tu cât și cei dragi nu vă veți mai îmbolnăvi ușor, deoarece aerul ambiental din interior va fi în parametri optimi. Totuși, în cazul în care contactezi o răceală din altă parte, umidificatorul accelerează vindecarea prin menținerea umezelii căilor nazale.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
4. Ameliorează simptomele sinuzitei
Atunci când aerul dintr-un spațiu închis este prea uscat, sinusurile nu funcționează corect și respirația este îngreunată. Un nivel optim al umidității contribuie la sănătatea sinusurilor și are o acțiune benefică, în special pentru persoanele care suferă de sinuzită sau congestii nazale.
5. Previne apariția sângerărilor nazale
Dacă te confrunți cu astfel de probleme și nu ai identificat o cauză pentru apariția sângerărilor nazale, există posibilitatea ca totul să se întâmple din cauza aerului uscat.
6. Păstrează pielea tânără și frumoasă
Nu este un secret pentru nimeni că deshidratarea conduce la îmbătrânirea prematură a pielii. Condițiile de aer uscat determină uscarea tenului și a pielii, de aceea este indicată utilizarea unui umidificator și pe timpul nopții, pentru ca corpul tău să nu aibă de suferit.
Pielea va fi hidratată în permanență, iar asta înseamnă că își va păstra suplețea și frumusețea.7. Oferă un somn mai profund
Foarte multe persoane au probleme cu sforăitul pe parcursul nopții, iar acest lucru perturbă odihna tuturor. Aerul umed pe care îl eliberează aparatul previne uscarea gâtului și a căilor nazale pe parcursul nopții, astfel că scade intensitatea sforăitului. Prin urmare, atât tu cât și partenerul tău vei avea parte de un somn mai profund și odihnitor.
8. Prelungește viața aparatelor și a plantelor din casă
Un umidificator este de ajutor pentru dispozitivele electronice care sunt supuse la electricitatea statică, un efect al aerului uscat din interior. Poate părea exagerat, însă energia statică cauzează anumite daune pe care este bine să le previi atunci când este posibil. Totodată, umidificatorul salvează plantele din casă, care au de suferit atunci când în interior este un aer uscat.
O umiditate în afara intervalului optim de 40-70% constituie un mediu favorabil pentru transmiterea bacteriilor și a virusurilor, crește riscul de îmbolnăvire ori de prelungire a afecțiunilor și afectează elementele din locuință. Un umidificator reprezintă o soluție potrivită pentru confort, aspect estetic și sănătate, astfel că nu trebuie să lipsească din nicio locuință modernă.