Falafelul poate oferi organismului nostru nenumărate beneficii. Însă știați care sunt acestea?
Aflați
Beneficiile Falafelului pentru sănătate
Bogat în proteine
O sursă excelentă de proteine, fasolea pe bază de năut este mai ușor de absorbit organismului decât proteinele din alte tipuri de fasole. Este un substitut bun pentru proteinele care nu sunt vegetale.
Citește și: Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres
Citește și: Suc de castraveți: beneficii pentru sănătate și reacții adverse
Poate ajuta la controlul greutății
Leguminoase precum fasolea și năutul sunt clasificate ca alimente cu IG scăzut și au un indice glicemic de 55 sau mai mic.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Poate promova sănătatea inimii
De obicei, mâncarea mediteraneană include multă carne. Nivelurile serice totale de colesterol, precum și colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasă, doi biomarkeri ai bolilor cardiovasculare, pot fi reduse prin consumul de năut, conform unui studiu. Dietele bogate în leguminoase pot reduce, de asemenea, tensiunea arterială sistolică și riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Sursă bună de vitamine
Năutul conține multe vitamine importante, inclusiv beta-carotenul, care este precursorul vitaminei A, niacina, tiamina, riboflavina și acidul folic. În plus, au acid folic, tocoferoli și complex de vitamine B în ele. Într-un studiu, 100 de grame de falafel autentic din Israel conțineau 0,30 mg de tiamină (vitamina B1). Cu alte cuvinte, 5 bucăți de falafel pot face 40% din aportul zilnic recomandat de tiamină.
Poate preveni anemia
Năutul conține o cantitate mare de folat și vitamina B12, care sunt ambele necesare pentru producerea eritropoiezei, sau a globulelor roșii. Anemia, care poate duce la probleme de circulație în organism, poate fi cauzată de un număr scăzut de celule roșii din sânge. Consumul de falafel pe bază de năut poate ajuta la menținerea nivelurilor de folat și vitamina B12 în organism.
Nu conține gluten
Făina de năut, fasolea sau ambele sunt ingredientele utilizate pentru a face falafelul tradițional. Deoarece sunt bogate în fibre alimentare, aceste leguminoase nu conțin gluten. Pentru a compensa lipsa de nutrienți suplimentari, cum ar fi fibrele, falafelul poate fi o adăugare sănătoasă la o dietă fără gluten.
Citește și: De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat- stirilekanald.ro
Poate îmbunătăți mișcarea intestinală
Fibrele alimentare din năut ajută la netezirea mișcărilor intestinelor, crește frecvența și înmoaie compoziția scaunului pentru a preveni constipația.
Poate preveni diabetul
Studiile arată că mâncarea falafelului ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. O corelație inversă a fost găsită între riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și dieta „tradițională libaneză”, care implică consumul de alimente tradiționale libaneze, în special falafel. Aceste constatări arată puterea dietei preventive în combaterea diabetului, subliniind importanța unei diete echilibrate, bogate în alimente sănătoase, cum ar fi falafelul.
Posibile efecte secundare și alergii ale consumului de falafel
- Un alergen comun, semințele de susan sunt adesea folosite în sosuri și falafel. Cei care sunt alergici la acestea pot experimenta reacții alergice grave. Alergiile pot apărea chiar și de la năut. Năutul poate provoca reacții alergice la unii oameni. Erupții cutanate, urticarie și roșeață a pielii sunt doar câteva dintre simptomele pe care le pot simți.
- Cei care au sensibilitate la prăjituri sau fibre pot experimenta balonare sau indigestie. În plus, anumiți carbohidrați din năut pot provoca flatulență. Pentru că nu au enzimele necesare pentru a le digera, se acumulează în intestinul gros, provocând o acumulare de gaz.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.