8 metode de a combate fumatul

8 metode de a combate fumatul

Află din rândurile următoare cum poți să te lași de fumat.

Fumatul reprezintă un viciu foarte întâlnit în zilele noastre, care provoacă numeroase afecțiuni ce ne pot duce la diverse probleme de sănătate și pot cauza chiar decesul. Există o mulțime de oameni care se confruntă cu problema fumatului și care își doresc să se lase de fumat, dar nu reușesc.

În cadrul unei emisiuni, doctorul Mihail a vorbit despre efectele negative pe care fumatul le aduce sănătății noastre și cum putem să ne lăsăm de fumat, vorbind atât din perspectiva unui doctor, cât și a unui fost fumător.

Care sunt pagubele pe care fumatul le produce organismului nostru

Citește și: 18 Alimente interzise în timpul sarcinii. Evită-le dacă ești gravidă

8 metode de a combate fumatul [Sursa foto: pexels]

Studiile de specialitate atestă faptul că la 18 secunde moare în lume un om din cauza cancerului pulmonar, iar acest lucru este întâlnit în proporție de 95% la fumători.

Aceste date sunt de-a dreptul alarmante ținând cont de gradul ridicat de risc la care ne supunem ori de câte ori aprindem o țigară.

Este important de știut care sunt procesele de degradare treptată prin care trece corpul nostru atunci când fumăm, acesta fiind primul pas în procesul de conștientizare care poate duce în timp la a renunța la acest viciu.

Când fumezi inhalezi 5000 de substanțe nocive: nichel, plumb, aluminium, arsenic. Tot corpul se intoxifică cu aceste substanțe care plutesc în noi. În momentul în care tu inhalezi fum de țigară, inhalezi gudron. Fumul de țigară și gudronul ajung pe pereții căilor aeriene. Tu când ai fumat practic ți-ai oprit cea mai importantă barieră împotriva bacteriilor, a microbilor, a ulteriorilor infecții într-un aer foarte poluat .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Astfel, atunci când vorbim despre fumat ne referim la dinți galbeni, tusea specifică fumătorului, hipertensiune arterială și degradarea simțului olfactiv pe lângă celelalte afecțiuni pe care fumatul le poate produce, acestea fiind cele mai vizibile.

8 metode de a combate fumatul

Citește și: Iată care sunt câteva dintre efectele stresului de la locul de muncă asupra oamenilor

8 metode de a combate fumatul [Sursa foto: freepik]

Înainte să decizi să te lași de fumat este foarte important să știi că după 9 luni fără fumar corpul tău începe să funcționeze normal, însă beneficiile apar după primele zile.

După prima zi din care te lași de fumat, tensiunea arterială scade. În a doua zi simțul olfactiv începe să-și revină. La jumătate de an riscul de boli cardiovasculare scade la jumătate. În 15 ani ești ca nou .”, spune specialistul în domeniu.  

1. Fă-ți o listă cu beneficiile pe care le obții în momentul în care te lași de fumat

După cum spuneam, conștientizarea este primul pas pe care îl poți face în procesul de a renunța la acest viciu. Astfel, fă-ți o listă cu toate beneficiile concrete pe care le obții dacă te lași de fumat și pune-o undeva la vedere astfel încât să te asiguri că le vei citi în fiecare zi.

2. Înlocuiește gestul de a fuma cu ceva sănătos

8 metode de a combate fumatul [Sursa foto: freepik]

Mulți fumători se confruntă cu dependența gestului deoarece au nevoie să țină ceva în mână. În acest caz, specialistul în domeniu ne recomandă să înlocuim țigările cu lucruri care nu ne afectează sănătate. Ține un pix, taie un morcov în felii pe care să le ți în mână și să le duci la gură ori de câte ori simți nevoia de a fuma.

Citește și: Adriana Bahmuțeanu și-a văzut copiii! Cum a decurs prima întâlnire cu băieții, după moartea lui Silviu Prigoană- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

3. Evită alcoolul și cafeaua

Multe persoane au combinat fumatul cu consumul de alcool sau cu cafeaua de dimineață. În acest caz ar trebui să te distanțezi de aceste două băuturi care îți provoacă dorința de a fuma sau să le asociezi cu altceva.

4. Acordă o atenție sporită igienei orale

Creierul asociază fumatul cu o respirație greoaie. Dacă te speli în permanență pe dinți și ai o respirație proaspătă, te va face să vrei să fumezi mai puțin .”, spune specialistul în domeniu.

5. Evită locurile în care fumai în mod obișnuit

Dacă știi că faci parte dintr-un cerc de prieteni fumători sau trebuie să te duci la o petrecere unde se fumează, ar fi bine pentru o perioadă să eviți aceste locuri cel puțin până când prinzi încredere în tine că poți face față tentației.

6. Fă sport

Potrivit specialistului în domeniu, sportul oxigenează creierul și ne dă o mai bună dispoziție. De aceea, este recomandat să înlocuiești fumatul cu o sesiune de cardio.

7. Caută motivul pentru care fumezi

Multe persoane fumează pe bază de stres, oboseală, din obișnuință sau din cauza anturajului. Trebuie să găsești motivul principal pentru care fumezi și să îl elimini din viața ta.

8. Apelează la un specialist

Dacă vezi că nu reușești de unul singur poți cu încredere să apelezi la un specialist în domeniu care îți va recomanda anumiți plasturi sau diferite tratamente care te vor ajuta în acest proces anevoios.

 „ Nu trebuie să punem foarte multă presiune pe noi. E ok să eșuăm E un drog foarte puternic. Este foarte greu să te lași de fumat. Putem să fim învinși, dar trebuie să perseverăm .”, este sfatul specialistului în domeniu.  



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Pilula contraceptivă. Care sunt riscurile și beneficiile?

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Ultima conversație dintre Igor Cuciuc și fiica sa. Ce i-a transmis Andreea înainte cu câteva ore să se stingă din viață: „Tata nu...”. Artistul cânta în momentul în care adolescenta și-a dat ultima suflare

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină