8 mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false

ce este menopauza
8 Mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false

Descoperiți în rândurile de mai jos ce este menopauza, când se instalează și care sunt simptomele acestui proces prin care trece corpul unei femei.

Menopauza se instalează atunci când corpul femeii ajunge la sfârșitul anilor de reproducere. În acel moment menstruația se oprește definitiv. Menopauza apare de obicei în mod natural, ca urmare a scăderii nivelului de hormoni reproductivi, estrogen și progesteron, produși de ovare. Totuși, aceasta poate apărea și prematur sau după îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, ca un efect secundar al tratamentelor pentru cancer. De asemenea, tot prematur poate apărea și din cauza unei insuficiențe ovariene primare, atunci când ovarele nu mai reușesc să producă hormoni.

Ce este menopauza

Citește și: Ce este perimenopauza. O privire în profunzime asupra acestei perioade de tranziție fiziologică și emoțională a vieții unei femei

8 Mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false[Sursa foto: freepik]

Citește și: Premenopauza simptome. Cum să gestionați schimbările care se produc în organism

Când se instalează menopauza

Doamna doctor medic primar obstetrică ginecologie, Alina Dascălu a vorbit în cadrul unei emisiuni tv despre menopauză și toate miturile despre acest proces normal ce apare în viața unei femei mature.

“Menopauza este ceva firesc. La un moment dat toată lumea va ajunge la menopauză. Este o stare fiziologică pe care trebuie să o așteptăm și să o înțelegem. Nu trebuie să ne speriem, trebuie să ne obișnuim cu ea, să ne fie bine și la menopauză.”

Mituri despre menopauza

Mit 1- Menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 de ani

mituri despre menopauza
8 Mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false[Sursa foto: freepik]

Medic: “Menopauza nu se instalează neapărat în jurul vârstei de 50 de ani. Ea poate să apară câteodată mai devreme, menopauza precoce, chiar la 38 sau 40 de ani sau chiar și după 50 de ani, 55- 60 de ani. De obicei, menopauza are un factor ereditar. Fetele sau femeile trebuie să și întrebe mamele cam pe la ce vârstă au intrat la menopauză.

Acum, datorită stresului, ceea ce mâncăm, ce ne înconjoară, a micșorat vârsta la care pacientele întră la menopauză.”

Înainte de a intra la menopauză, apare prima etapă tranzitorie. Aceasta se numește perimenopauză, când nivelul hormonilor încep să scadă. Ulterior pe o perioadă de doi ani, apar primele simptome cum ar fi bufeurile, insomniile, uscăciunile vaginale și pielea uscată.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Mit 2 -  Simptomele menopauzei, precum bufeurile și insomniile, dispar odată ce menopauza s-a instalat

8 Mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false[Sursa foto: freepik]

Medic: “Nu, nu dispar. Insomniile, bufeurile, transpirațiile, uscăciunea vaginală sunt simptome care rămân după ce s-a instalat menopauza. Tocmai aici trebuie să lucrăm ca femeile să aibă o stare de bine, pentru că într-adevăr, insomniile, bufeurile, transpirațiile și uscăciunea vaginală, ceea ce deranjează cel mai mult.

Rămân, nu dispar.”

Pentru  o ameliorare a acestor stări, doctorul a specificat o serie de soluții pentru a diminua anumite stări care creează disconfort femeilor.

Medic: “Sunt multe tratamente, nu există o rețetă standard, trebuie personalizat pentru fiecare femeie în parte, pentru că nu toate aceste simptome apar la toate femeile. Deci, se pot face tratamente medicamentoase, hormonale sau non hormonale, pentru că nu toată lumea acceptă acest tratament sau nu.

Se poate ca tratamentul hormonal să nu poate fi aplicat la toate femeile. Sunt și alte boli asociate care contraindică așa ceva și atunci aveam alte soluții cu suplimente alimentare sau pentru uscăciunea vaginală. Există acum o terapie cu laser vaginal sau chiar PRP-ul vaginal, așa numita terapie vampir, care e cunoscută  de la dermatologie, să zic așa, pentru piele. Se aplică și pe mucoasa vaginală și reduce uscăciunea vaginală."

Mit 3 -  Menstrele în timpul menopauzei sunt normale

8 Mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false[Sursa foto: freepik]

Medic: “Menopauza prin asta se și caracterizează prin lipsa menstruației. Deci momentul în care femeia nu mai are menstruație, după o perioadă de un an în care nu mai are nicio menstruație, putem să o numim că întră la menopauză și atunci orice sângerare pe timpul menopauzei este anormală. Trebuie să se prezinte obligatoriu la medic să verifice.”

Primul simptom pe care îl dă corpul atunci când menopauza se aproprie, este atunci când apare neregularitatea menstruației. De asemenea, ciclurile menstruale pot fi mai scurte.

Mit 4 -  Menopauza te face să acumulezi kilograme

8 Mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false[Sursa foto: freepik]

Medic: “Nu neapărat menopauza te face să acumulezi kilograme, dar la menopauză, în general, femeile nu mai fac așa multă mișcare. Poate devin mai lente în tot ceea ce fac și atunci acumulează kilograme din alte considerente, nu neapărat că sunt la menopauză.”

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Mit 5 -  În lipsa menstruației, contracepția nu mai este necesară

8 Mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false[Sursa foto: freepik]

Medic: “Dacă într-adevăr menstruația nu a venit o perioadă de jumătate de an, să zic, și după aceea revine, poate că în acea jumătate de an poate să mai fie o ovulație întâmplătoare și pot rămâne însărcinate. Sunt multe paciente în așa zisa premenopauză care vin cu sarcini neașteptate, crezând că intră la menopauză. De fapt, sunt însărcinate.”

Mit 6 -  Menopauza determină apariția unor simptome neplăcute și acest lucru este valabil pentru toate femeile

Medic: “Simptomele sunt exact cele pe care le-am spus: lipsa somnului, insomniile, nervozitatea, bufeurile, transpirațiile, uscăciunea vaginală. Apar, dar nu la toate femeile sau mai bine zis, nu toate apar, la toate femeile. Fiecare are o ca un caracter personal. Tocmai de asta și tratamentul trebuie personalizat pentru fiecare în parte.”

Mit 7 -  Femeile aflate la menopauză nu necesită asistență medicală

8 Mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false[Sursa foto: freepik]

Medic: “Nu este adevărat, pentru că la menopauză pot să apară tot felul de boli. Tocmai din acest motiv ele trebuie să meargă la control periodic anual. Pe lângă faptul că trebuie să se prezinte la ginecolog, trebuie să meargă și la un endocrinolog, să verifice inclusive sânul. Trebuie făcut o ecografie mamară, trebuie să își verifice densitatea osoasă, pentru că la menopauză oasele devin mai aerate, inghinale, deci trebuie să meargă la control în continuare.”

Mit 8 -  Există o analiză care te arată când intri la menopauză

8 Mituri comune despre menopauză pe care femeile ar trebui să știe dacă sunt adevărate sau false[Sursa foto: freepik]

Medic: “Există o analiză prin care se dozează FSH, așa se cheamă și în funcție de valoarea pe care o are, cumva preconizăm cam cât mai e până la intrarea în menopauză. De menopauză nu trebuie să ne speriem. Trebuie să o așteptăm. Când o fi ea să fie. Putem să oprim să prelungim starea de premenopauză. Într-adevăr, în momentul în care femeia întră la menopauză, are soluții pentru a ameliora toate aceste aspecte neplăcute. Femeia trebuie să se simtă bine și la menopauză, pentru că este o stare pe care trebuie să o acceptăm. E o stare naturală, fiziologică de care nu trebuie să ne ferim. Oricum, nu avem cum să ne ferim. Trebuie să se ajungă și la această etapă. Cum întrăm în adolescență, cum apare prima menstruație, așa și la un moment dat ea se vă termina.”

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi de frumusețe, precum și trucuri care te vor ajuta să obții cele mai bune rezultate în îngrijirea personală.



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Ce este fibromul uterin. Cauze, simptome și tratament. „Două milioane de femei au fibrom uterin”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies