8 obiceiuri ale oamenilor punctuali

8 obiceiuri ale oamenilor punctuali
8 obiceiuri ale oamenilor punctuali

Te numeri printre cei care intarzie de fiecare data? Se fac glume pe seama faptului ca functionezi pe un fus orar propriu, doar de tine stiut? Toate aceste intarzieri constante si aparent inocente pot avea efecte negative atat in viata personala, cat si in cea profesionala, mai ales atunci cand este vorba de lasat o prima impresie.

Nepunctualitatea poate fi interpretata de altii printr-o lipsa de control, incompetenta, imposibilitate de a avea incredere in tine, lipsa de respect fata de timpul lor, ca nu se pot baza pe tine pentru taskuri mai importante deoarece nu esti organizat etc. Ulterior va trebui sa lucrezi mult mai tare ca sa compensezi si sa recuperezi avantajul pe care l-ai pierdut in momentul in care ai ajuns tarziu la o intalnire.



Iata principalele diferente dintre oamenii punctuali si cei care intarzie in permanenta:

1. Oamenii punctuali sunt mai realisti atunci cand estimeaza cat va dura o anumita actiune si evita estimarile riscante. Cat dureaza dusul de dimineata? Cat timp le ia sa isi faca o cafea? Cat fac cu masina pana la munca, in conditii normale de trafic? Cat timp dureaza pana gasesc un loc de parcare? La ce interval ajunge metroul in timpul saptamanii? Doar fiindca li s-a intamplat o data in ultimul an sa ajunga cu masina la munca in 20 de minute in loc de
40 cat fac in mod normal, nu vor risca ulterior sa aproximeze ca le va lua tot doar 20 de minute. Prefera sa fie pesimisti si sa estimeze ca le va lua 50 de minute.

2. Cei care intarzie obisnuiesc sa subestimeze cat timp a trecut. Se apuca sa se pregateasca sa plece undeva, crezand ca au timp suficient, si realizeaza panicati ca de fapt a trecut de doua ori mai mult timp decat au estimat si ca deja sunt in intarziere.
Daca va recunoasteti in aceasta descriere, o solutie ar fi sa cronometrati si sa notati exact cat dureaza fiecare actiune. Cat dureaza un dus? Cat dureaza sa sortati si sa bagati rufele murdare la masina de spalat? Pentru asta aveti nevoie doar de un ceas de mana (gasiti pe CautCeas numeroase modele, atat simple cat si cronograf), o foaie si un pix.

3. Oamenii punctuali isi aloca de fiecare data cateva minute in plus pentru fiecare actiune, in cazul in care intervine ceva.
Prefera sa ajunga la o intalnire cu 15 minute mai devreme si sa mai raspunda la cateva mail-uri de pe telefon sau sa citeasca presa online decat sa fie grabiti si stresati de posibilitatea ca n-ar ajunge la timp. Daca stiu ca au antecedente, isi aloca chiar si timp pentru a se intoarce din drum sa verifice daca au inchis usa de la casa.

4. Cei care intarzie obisnuiesc sa fie mult prea optimisti in privinta timpului.
Ei au impresia ca pot face mai multe lucruri intr-un timp limitat sau estimeaza gresit cat le va lua. Intotdeauna mizeaza pe faptul ca orasul va fi gol, ca vor gasi un bancomat sau un loc liber de parcare exact acolo unde au nevoie si se vor alinia toate astrele astfel incat sa ajunga la timp undeva.

5. Oamenii punctuali sunt mai bine organizati, isi planifica mai bine programul de peste zi.
Analizeaza mai in profunzime ceea ce au de facut, cat va dura exact, creeaza rutine si automatisme care ii ajuta sa eficientizeze timpul petrecut.

6. Oamenii punctuali vor face in avans tot ce este posibil pentru a fi cat mai bine pregatiti. Pentru a fi siguri ca nu intarzie dimineata la munca, isi vor face o rutina din a verifica cu o seara inainte daca au lapte pentru cafeaua de dimineata, vor pune actele si cheile langa usa, vor pregati pachetul de mancare si orice mai este nevoie astfel incat sa nu intervina nimic neasteptat si sa nu fie
pe graba atunci cand se trezesc. Unii chiar isi vor pregati dinainte hainele pe care le vor purta a doua zi, precum faceau in copilarie, cu o seara inainte sa inceapa scoala.

7. Cei care intarzie sunt usor distrasi si cad prada capcanei “hai doar inca un lucru si gata”. Se pregatesc sa iasa pe usa cand decid sa mai verifice mail-ul pentru o ultima oara, se pierd in mail-uri si realizeaza ca deja a trecut un sfert de ora si sunt in intarziere. Daca te numeri printre acestia, stabileste-ti prioritatile si ce este mai important pentru tine. Incearca sa inveti sa spui nu la orice urgenta apare in ultimul minut. Poti returna telefoanele si mail-urile si dupa intalnirea deja stabilita.

8. Oamenii punctuali vor planifica din timp orice activitate noua. Daca trebuie sa plece in strainatate, de exemplu, isi vor face din timp liste detaliate si vor continua sa imbunatateasca listele respective. Isi dau comanda din timp de masina care sa-i transporte la aeroport, vor avea grija sa aiba lenjerie curata si sa nu spele hainele in seara de dinaintea plecarii, nu vor realiza cu doua ore inainte ca au uitat sa schimbe valuta etc.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies