8 tendinte „sanatoase” care ar trebui sa dispara. Iata criticile unor specialisti in fitness si nutritive!

8 tendinte „sanatoase” care ar trebui sa dispara. Iata criticile unor specialisti in fitness si nutritive!
8 tendinte „sanatoase” care ar trebui sa dispara. Iata criticile unor specialisti in fitness si nutritive!

Atat de repede circula azi informatia, incat ultimele descoperiri ale cercetatorilor se transforma rapid in „ultimul racnet” in materie de dieta, sport sau alte aspecte ale stilului de viata.

Dar nu toate aceste tendinte sunt realmente folositoare sanatatii, pe termen lung. Experienta ne invata ca multe dintre ele sunt pur si simplu capricii de moment, caci, oricat de descurajant ar suna, si ideile medicale cu ecou in sport si dieta au „moda” lor; vin si trec, multe rasar, dar putine rezista in timp. E dificil de stiut care dintre obiceiurile la moda recent aparute merita pastrate si care nu.

Pentru a facilita alegerea, iata cateva opinii ale unor experti in fitness si nutritie a caror slujba consta in a ajuta celebritati de prim rang sa ramana sanatoase si in forma.

Un articol recent aparut in publicatia americana Health consemneaza parerile acestor specialisti cu multa experienta, unii dintre ei nutritionisti, altii fosti sportivi de performanta; la ora actuala, ei lucreaza ca antrenori personali ai multor staruri din lumea modei si a spectacolului.

1. Obicei la moda: consumul de kale (un soi de varza cu frunze verde inchis, apropiata de varza salbatica; este bogata in caroten, vitamine K si C, calciu si diferite alte substante cu efect benefic asupra sanatatii si a cunoscut, in ultimii ani, o mare voga, datorita promovarii ei de catre diferite celebritati din lumea filmului.)

Expert: Tara Stiles, instructor de yoga, autoare a unor carti de succes (Slim Calm Sexy Yoga, Yoga Cures, Make Your Own Rules Diet).

Printre clientii ei se numara vedete precum fotomodelul Brooklyn Decker si actrita Jane Fonda.

Opinie: „Oamenii trebuie sa inceteze sa se mai concentreze asupra unui singur aliment de parca acela ar fi alimentul suprem. De exemplu, toata lumea e obsedata de kale si asta starneste îngrijorare, oamenii incep sa se gandeasca: «Nu mananc destula kale! Trebuie sa mananc mai multa kale!» Dar exista si alte feluri de verdeturi care aduc beneficii excelente, iar a te fixa doar pe una dintre ele, care e la moda in momentul respectiv, nu e sanatos.”

2. Obicei la moda: dieta cu sucuri. Implica consumarea, in loc de alimente ce trebuie mestecate, a unor cantitati mari de sucuri proaspete extrase din fructe si legume. Devenita tot mai populara ca urmare a faptului ca multe staruri afirma ca urmeaza, dieta cu sucuri este totusi criticata de nutritionisti, deoarece poate duce la carente si dezechilibre alimentare.

Expert: Harley Pasternak, antrenor personal, gazda a unor emisiuni de televiziune si autor al cartilor The Body Reset Diet si The 5-Factor Diet.

Printre clientii sai se numara Katy Perry, Megan Fox, Lady Gaga.

Opinie: „Alimentatia cu sucuri a ajuns sa fie o tulburare de alimentatie acceptata social. Dar cand esti la cura de detoxificare cu sucuri, te lipsesti de ceea ce eu numesc «Sfanta Treime a Metabolismului» – proteine, fibre si grasimi sanatoase. Sucul e o delicatesa naturala si e foarte bine sa bei un pahar de suc proaspat stors ca parte a micului dejun sau a unui brunch (o masa la o ora mai tarzie a diminetii, care inlocuieste micul dejun si pranzul, n.r.),

dar nu in loc de o masa intreaga sau o gustare. In loc de suc, incearca sa consumi fructe sau legume maruntite in blender – astfel, nu se pierde nimic si nu se adauga nimic.”

3. Obicei la moda: stimulatoarele musculare. Aceste aparate „promit” intarirea muschilor abdominali prin stimularea lor cu ajutorul unor impulsuri electrice, silind astfel muschii sa se contracte fara a mai fi nevoie, chipurile, de exercitii fizice.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Expert: Ramona Braganza, creatoarea unei metode proprii de antrenament- programul 3-2-1- si antrenor personal al unor vedete precum Halle Berry, Jessica Alba, Kate Beckinsale.

Opinie: „Nu cred in exersarea pasiva, cum ar fi utilizarea stimulatoarelor musculare, pentru a ajunge in forma. Se tot vehiculeaza ideea ca acestea iti definesc muschii abdominali, dar nu exista nicio dovada ca ar ajuta la arderea caloriilor – sau ca iti definesc musculatura abdomenului. Dispozitive ca astea nu fac altceva decat sa transforme o populatie deja lenesa într-una si mai lenesa.”

4. Obicei la moda: piloxing (un curent la moda in fitness, care combina exercitiile Pilates cu miscari de box).

Expert: Ashley Borden, specialist in fitness si antrenor personal, printre clientii ei numarandu-se Christina Aguilera, Mandy Moore, Natasha Bedingfield.

Opinie: „Pana si numele de „piloxing” ma face sa ma crispez. Specificul si energiile boxului si ale exercitiilor Pilates pur si simplu nu se preteaza la o combinare a acestora. Daca executati aceste doua modalitati de antrenament in sedinte separate, in seri separate, vor deveni mult mai eficiente. Exercitiile de piloxing sunt frenetice si mie mi se par fara sens.”

5. Obicei la moda: metodele de slabire rapida

Expert: Teddy Bass, antrenorul personal al lui Cameron Diaz si membru atestat al American Council on Exercise (ACE).

Opinie: „In general, nu sunt adeptul vreunei metode care promite o anumita scadere in greutate intr-o perioada scurta, deoarece corpul are nevoie de timp ca sa se adapteze, iar majoritatea celor care slabesc repede nu isi pot mentine noua greutate. Pana la urma, pun la loc kilogramele pierdute si chiar cateva in plus. Cel mai mult ma intristeaza faptul ca oamenii isi inchipuie ca exista vreun mijloc rapid de a-ti transforma corpul. E nevoie de devotament, vointa, munca zdravana, concentrare si stabilirea unor teluri accesibile, pentru a reusi!”

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

6. Obicei la moda: antrenamentul cu greutati usoare si efectuarea de exercitii cardio exclusiv

Expert: Michelle Lovitt, specialist in fiziologie sportiva, antrenor al unor celebritati precum Courtney Cox, Julianne Moore, Amber Valetta si autoare a cartii Exercise For Your Muscle Type: the Smart Way to Get Fit.

Opinie: „As vrea sa dispara odata moda de a te antrena doar cu greutati usoare sau de a face doar exercitii cardio, mai ales fara sa-ti cunosti frecventa cardiaca. Antrenamentul cu greutati este esential pentru intensificarea metabolismului, iar intocmirea unui program de antrenament cardio pe baza frecventei cardiace proprii face acest program mai eficient.”

7. Obicei la moda: exagerarile in orice directie

Expert: David Kirsch, specialist in nutritie si wellness, consilier al unor vedete precum Heidi Klum, Kate Upton.

Opinie: „Orice tendinta poate fi buna atata timp cat nu exageram cu ea. De exemplu, daca nu practici decat spinning (o forma de antrenament foarte intens, pe biciclete stationare, n.r.), nu-ti implici corpul in modul cel mai eficace. Trebuie sa restabilesti echilibrul cu alte cateva exercitii.”

8. Obicei la moda: exercitii „suspendate” („aerial fitness”, „aerial yoga”). Implica executarea unor figuri „in aer”, fara a atinge podeaua, cu corpul suspendat intr-o instalatie realizata din fasii de panza agatate de tavan. (Desi denigrate de adeptii unor metode mai „dure” si mai eficace de antrenament, exercitiile de fitness aerian au calitati: imbunatatesc flexibilitatea si echilibrul, menajand anumite articulatii, si intaresc muschii partii superioare a corpului. Si nici faptul ca sunt distractive si relaxante nu este de neglijat.)

Expert: Jackie Warner, antrenor de fitness, realizatoare a emisiunii Work Out; printre clientele sale se numara Julia Roberts si Anne Hathaway.

Opinie: „Aceste exercitii in care te invarti, prins in chingi atarnate de tavan… pur si simplu nu sunt eficace. Sigur, sunt distractive, si au sens pentru cei care lucreaza ca acrobati sau cei care vor sa intre in echipa Cirque du Soleil, dar altminteri nu reprezinta un antrenament cardio sau de rezistenta. Probabil sunt bune pentru cei care si-au fracturat o glezna si incearca totusi sa  faca miscare. Dar, daca vreti intr-adevar un antrenament de acest gen, mai bine incercati dansul la bara – asa faceti multe genuflexiuni si va lucrati si muschii abdominali.”
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie și de ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies