9 mituri despre cancerul la san pe care ar trebui sa le ignori

9 mituri despre cancerul la san pe care ar trebui sa le ignori
9 mituri despre cancerul la san pe care ar trebui sa le ignori

Cancerul la san este o boala foarte grava care, in Romania, face anual peste 3000 de victime.

Desi se fac studii peste studii, cancerul la san este inca o boala misterioasa, neinteleasa, ceea ce da nastere la aparitia unor zvonuri, mituri sau controverse care nu prea au legatura cu realitatea.  Iata opt mituri pe care ar trebui sa le ignori, potrivit specialistilor de la Prevention.com.

1. Cancerul la san este genetic- Chiar si in cazul familiilor in care au existat cazuri de cancer la san, boala nu a fost declansata de o mutatie genetica.

Potrivit reprezentantilor Societatii Americane de lupta impotriva Cancerului, aceasta boala apare ca urmare a unui cumuli de factori: stil de viata nesanatos pe fondul unor predispozitii genetice.

2. Femeile cu sani mici au risc scazut de a face cancer la san- In realitatea, cupa sutienului nu prea are importanta. Cancerul se dezvolta in celulele din canalele mamare (partea care produce laptele si il transporta catre mameloane), iar acele canale exista atat in sanii mari, cat si in sanii mici.

Ceea ce da marimea sanilor sunt stratul de grasime si de tesut, iar cercetatorii au descoperit ca aceste tesuturi sunt mai putin afectate de celulele canceroase decat cele din canalele mamare.

3. Cancerul la san apare sub forma de noduli- Aproximativ 10% dintre persoanele diagosticate cu cancer la san n-au noduli, dureri sau alte simptome.  Chiar si nodulii, aproximativ 80-85% sunt benigni. Iata cand este cazul sa te ingrijorezi:
– modificarea formei sau aspectului sanilor
– un nodul sau o umflatura apare in apropierea sanului sau in zona axilei
– dureri in zona

sanilor si sensibilitate excesiva a sfarcurilor
– sfarcurile se adancesc in interiorul sanului
– apar gauri in tesutul mamar
– sanii sunt fierbinti la atingere
– pielea sanului sau aureolei este rosie, umflata, are aspect solzos sau de coaja de portocala.
– apar scurgeri de lichid din sfarcuri.

4. Mamogramele previn sau reduc riscul aparitiei cancerului la san- Aceste teste nu au rolul nici de a preveni, nici de a reduce riscul aparitiei cancerului la san.
Ele doar ajuta la detectarea precoce a bolii, astfel incat pacientele sa beneficieze de tratament imediat si astfel sa creasca sansele de supravietuire.
Nici faptul ca mamogramele duc la aparitia cancerului nu este adevarat. Riscul iradierii este minuscul comparativ cu beneficiile majore pe care le are un astfel de examen medical. In plus, nivelul radiatiilor este controlat si cu mult mai mic decat era acum 20-30 de ani.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

5.

Femeile tinere nu fac cancer la san- Desi cancerul la san este preponderent in randul femeilor aflate la menopauza, asta nu inseamna ca nu poate aparea la orice varsta. Mai mult, rata mortalitatii este mai mare in randul femeilor sub 50 de ani care au fost depistate cu cancer la san. De aceea este recomandat ca autoexaminarea sa inceapa dupa implinirea vastei de 20 de ani, un control medical de specialitate sa se faca o data la trei ani, iar dupa varsta de 40 de ani sa se faca mamografii.

6. Deodorantele si antiperspirantele cauzeaza cancer la san- Pana nu demult circula zvonul ca toxinele din deodorante si antiperspirante pot duce la aparitia nodulilor la san. In anul 2002, insa, a fost realizat un studiu exact pe aceasta tema la Centrul de Cercetari in domeniul Cancerului din Steattle. Potrivit specialistilor, nu s-a gasit nicio legatura directa intre spray-uri si cancerul al san. In 2004 s-au descoperit urme de parabeni in unele tesuturi afectate de tumori canceroase studiate, insa nu s-au putut face generalizari.

7. Daca porti sutien faci cancer la san- Acest mit s-a dezvoltat dupa aparitia cartii “Dressed to Kill” (in traducere libera “Cum te omoara hainele”), potrivit careia sutienele ingreuneaza circulatia fluidelor prin sani, ceea ce ar duce la aparitia cancerului. Aceasta afirmatie are la baza un sondaj de opinie si nu are dovezi stiintifice. Cercetorii, insa, sunt de parere ca persoanele care nu poarta sutien sunt mai putin predispuse la a dezvolta cancer datorita faptului ca sunt, in general mai slabe. Predispozitia spre obezitate este unul dintre factorii care contribuie la aparitia cancerului la san.

Citește și: Ozcan Deniz, ce a jucat în serialul turcesc „Mireasa din Istanbul”, a fost căsătorit de trei ori!- kanald.ro

Citește și: VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala- stirilekanald.ro

8. Faci cancer la san daca bei apa dintr-un recipient de plastic lasat in masina- Acest mit s-a nascut ca urmare a faptului ca substanta denumita bisfenol A, continuta de recipientii de plastic, are efecte estrogene dovedite in studii de laborator. Cu toate acestea, cercetatorii n-au descoperit o legatura directa intre dezovltarea cancerului la san si bisfenol-A.

9. Cancerul la san se poate preveni- Desi exista mai multe modalitati prin care se poate reduce riscul aparitiei, asta nu inseamna ca te poti feri 100% de aceasta boala. Obezitatea dupa menopauza, consumul excesiv de alcool sunt considerati factori majori de risc, insa nu se poate garanta prevenirea 100% a acestei boli.

Sursa: www.sfatulparintilor.ro






Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Sfatul zilei din 12 august 2024. O zodie se va concentra pe comunicare și cooperare

FOTO INCENDIAR! Inna s-a pozat în așternuturi. Cântăreața i-a ÎNNEBUNIT pe fani cu formele ei

Nu te așteptai la asta! Așa arată casa lui Salman Khan și a Iuliei Vântur

Reprezentanţii unui local din Thassos încearcă să depisteze un grup de români. Au mâncat şi au plecat fără să plătească

Livia a rupt tăcerea, la un an de la despărțirea de Bordea: „Am tot tras semnale de alarmă”

Virginia va lua o decizie radicală în privința lui Moldo! „Nu e chestia aia!” Aflați cum va reacționa concurentul și ce se va întâmpla în Casa iubirii, miercuri, 7 august, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit: Strângea bani de nuntă și urma să devină tată


Cookies