9 semne ale menopauzei. La ce trebuie să fii atentă

9 semne ale menopauzei
9 semne ale menopauzei

Iată care sunt cele 9 semne care te-ar putea anunța că ești aproape de perioada menopauzei.

Menopauza este un proces biologic natural care semnifică sfârșitul anilor de reproducere la femei. Această experiență este una universală, însă debutul și efectele sale pot varia de la o persoană la alta. Acest proces apare de obicei între vârstele de 40 și 55 de ani, deși există posibilitatea să înceapă chiar și de pe la mijlocul anilor 30, până la 60 de ani. Menopauza nu semnalează doar o schimbare a capacității de reproducere, ci vine adesea cu anumite simptome care pot varia foarte mult și care pot da transformări profunde persoanelor care trec prin această perioadă.

Deși oamenii de știință știu că există mulți factori în joc, inclusiv hormonii, ei nu sunt complet siguri de cauza menopauzei, conform healthline.com.

Bufeuri

Citește și: 9 semne comune de cancer ovarian pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată

Bufeuri
Bufeuri[Sursa foto: freepik]

Citește și: 8 motive pentru care trebuie să mănânci semințe de in în fiecare zi!

Primele și cele mai întâlnite simptome la menopauză sunt bufeurile, însă acestea nu sunt atât de rele decât ai crede. Bufeurile sunt normale, iar acestea scad riscul bolilor de inimă pe viitor. În cea mai mare parte a timpului, acestea pot apărea noaptea și pot duce la un anumit disconfort.

Insomnie

Insomnie
Insomnie[Sursa foto: freepik]

Insomnia reprezintă un alt simptom al menopauzei, caracterizată prin dificultatea de a adormi, iar acest lucru este cauzat de hormoni.

Estrogenul, odată abundent, începe acum să scadă, astfel că afectează și calitatea somnului, însă prin acest lucru se încearcă o reglare a substanțelor chimice din creier, cum ar fi melatonina și serotonina. Relația dintre menopauză și insomnie este încă subiect de cercetare în curs, pentru a se putea găsi eventualele căi potențiale pentru ușurarea acestui proces.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Schimbări de dispoziție

schimbari de dispoziție
schimbari de dispoziție[Sursa foto: freepik]

Perioada menopauzei poate veni și cu schimbări de dispoziție bruște, de la lacrimi la râs într-o singură clipă, deoarece stresul amplifică toate evenimentele din acea perioadă. Acest lucru este dat din cauza faptului că hormonii influențează chimia creierului și afectează în mod responsabil și emoțiile tale. Atunci când te confrunți cu aceste stări, încearcă să găsești tehnici de relaxare, cum ar fi  meditația sau yoga.

Sentimente de depresie și anxietate

Aceste schimbări de dispoziție pot da și sentimente de depresie și anxietate, deoarece veți începe să vă simțiți din ce în ce mai neînțeles și nu puteți face diferența între stările care sunt date de simptomele voastre. Ar putea să fiți mai predispuși să vă gândiți mai mult la anumite probleme din viața voastră care v-ar putea strica starea, însă tot ce trebuie să faceți este să găsiți o modalitate de relaxare de fiecare dată.

Migrene frecvente

Migrenele sunt un alt simptom pentru menopauză, iar gestionarea lor ar putea implica un stil de viață mai sănătos, hidratare corespunzătoare, consumul de mese echilibrate și gestionarea stresului. În unele cazuri, medicii ar putea recomanda medicamente pentru a ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea frecvenței acestora.

Sentimente de confuzie

Anxietate
Anxietate[Sursa foto: freepik]

Sentimentele de confuzie pot apărea în momentul în care ajungi la pauză, deoarece apar fluctuații de estrogen și progesteron. Aceste substanțe influențează chimia creierului și afectează starea de spirit, dar și funcția cognitivă. Tot acest proces poate duce la uitare, dificultăți de concentrare și nedumerire generală cu privire la anumite lucruri care vi se păreau normale până acum. Dacă vă confruntați cu bufeuri, tulburări de somn și transpirații nocturne, atunci starea noastră generală de confuzie se va accentua. Vestea bună este că aceste simptome sunt temporare și poți fi gestionate ușor.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Părul poate deveni mai subțire

Probleme de păr
Probleme de păr[Sursa foto: freepik]

O schimbare fizică în perioada menopauzei poate fi legată de părul vostru, din cauza faptului că au loc anumite schimbări hormonale, care influențează structura firului de păr. Astfel veți observa că părul va deveni din ce în ce mai subțire, poate să cadă mai des, se rupe și crește mai încet decât o făcea până acum. Acestea sunt date de estrogen, atunci când foliculii de păr devin mai puțin activi. Puteți regla acest lucru din alimentație, din alimente bogate în vitamina B, C, D, E și fier.

Ochi uscați

Ochi uscați
Ochi uscați[Sursa foto: freepik]

O altă situație cu care v-ați putea confrunta atunci când sunteți la menopauză este problema legată de ochii voștri, atunci când aceștia ar putea deveni mult mai uscați, se înroșesc repede și aveți dificultăți în a vedea clar. Trebuie să consultați un medic și să luați în considerare utilizarea unor lacrimi artificiale, dar să vă schimbați și alimentația bogată în acizi grași, omega-3,  pe care îi găsiți în pește sau în semințe.

Miros crescut al corpului

Simptome menopauza
Simptome menopauza[Sursa foto: freepik]

În perioada menopauzei vă puteți confrunta și cu un miros crescut al corpului vostru, fiind una din schimbările principale care vă spune că sunteți mai aproape de această perioadă. Acest lucru este dat de un amestec de factori, inclusiv hormoni, genetica și stilul de viață din timpul menopauzei. Scăderea nivelului de estrogen duce la schimbare în producția de ulei a organismului și a compoziției transpirației. Acest lucru contribuie și la o schimbare a mirosului corporal. Cu toate acestea, menopauza este o etapă normală, așa cum este și perioada menstruației, care vine cu diferite simptome și stări de la o persoană la alta și aveți nevoie de un timp pentru a vă obișnui cu toate schimbările din corpul vostru. Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

8 motive pentru care trebuie să mănânci semințe de in în fiecare zi!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies