Un ginecolog a vorbit deschis de cateva probleme rusinoase pe care unele femei le au, dar refuza sa se trateze. Acesta sustine ca orice se intampla cu vaginul tau este critic si trebuie sa apelezi la ajutor cat mai curand. Iata 9 lucruri rusinoase pe care Nu trebuie sa le ignori:
1. Sex dureros
De vina este, in general, dispareunia superficiala, adica un vagin prea uscat sau inflamat din cauza unei infectii.
Apeleaza la lubrifiant sau un preludiu mai lung. Dispareunia adanca este durerea pe care o simti in abdomenul inferior sau pelvis in timpul sexului. Asta apare in cazul endometriozei (o afectiune comuna in care se gasesc bucati mici de mucoasa uterine afara uterului) şi fibroame (tumori necanceroase care cresc în sau în jurul uterului).
2. Sangerari
Acestea pot aparea daca iei iregulat anticonceptionalele. Daca persista dupa ce incepi sa le iei egulat, e bine sa mergi la medic. Orice alte modalitati de contraceptie- in afara de prezervativ- iti pot cauza menstruatii iregulate.
3. Secretii vaginale
De la pubertate la menopauza, acestea sunt prezente si apar in diferite forme si cantitati in functie de corpul unei femei si perioada lunii. Dupa menstruatie, secretiile pot fi albe, cremoase, galbene, lipicioase sau apoase. Dupa ce ovulezi, acestea se schimba si devin transparente, alunecoase, elastice si ude. Daca nu ramai insarcinata in acea perioada, secretia ta se schimba iar si devine groasa si lipicioasa, ostila spermei. Secretiile sunt infectate adesea de candida cand sunt albe ca si creta, prea galbene sau verzi. Anticonceptionalele pe baza de hormoni afecteaza si ele secretiile, ca si spalatul prea des, alergii la spermicide sau lubrifianti, infectii urinare etc. Daca secretiile tale au devenit mai subtiri si cu sange, e posibil sa ai cancer. Nu te panica daca atunci cand mergi la sala transpiri excesiv in zona intima- este un lucru bun.
4. Umflaturi si noduli
Din cauza firelor crescute sub piele, e normal sa apara astfel de denivelari. Evita aceste bubite epilandu-te in sensul de crestere al firului de par. Epilatoarele pot usca pielea vulvei si sa o irite.
5. Mancarimi
Apar des din cauza aftelor care vin insotite de secretii si pot fi tratate cu Canesten sau creme antifungice. Produsele parfumate, dusurile dese sau uscarea pot duce dereglarea fluorei vaginale si asa apare dermatita (piele inflamata). Alte cauze ale mancarimilor sunt eczema, lichen plan (dungi albe, mâncărimi şi dureri sau patch-uri cu descărcare în jurul vulvei si vaginului) şi distrofii vulvale (tulburări de creştere a pielii din jurul vulvei) sau lichen
6. Uscaciune
Spalatul prea riguros, medicamentele pe baza de hormoni, alaptatul, lauzia, antidepresivele sau antihistaminicele pot da o senzatie de vagin uscat. Pe masura ce te apropii de menopauza, senzatia se intensifica si trebuie sa folosesti tratamente pentru lubrifierea vaginului.
7. Mirosul
Există multe motive pentru care vaginului ar putea miros, de la dezvoltarea excesiva a bacteriilor normale, deoarece mediul vagin devine mai puţin acid (aceasta se numeşte vaginita bacteriana) pana la un tampon sau prezervativ retinut intern. Mirosul de peste apare din cauza vaginozei bacteriene care apare din cauza menstruatiei sau contactului sexual. Trebuie sa folosesti un gel acid lactic. Alimentatia bogata in nutrienti ajuta la mentinerea unui vagin sanatos care are nevoie de lactobacili, bacteria buna, deci consuma iaurt sau probiotice.
8. Schimbari in urina
Infectiile urinare sunt dureroase si apar destul de des la femei. O cauza a lor este chiar sexul si de aceea e bine sa urinezi inainte si dupa contact. O buna lubrifiere este benefica. Incontindenta urinara apare cand muschii se slabesc si trebuie sa mergi de urgenta la medic.
9. Amorteala
Din cauza mersului cu bicicleta, amorteala sau durerea au devenit o problema frecventa. Statul pe sa afecteaza pielea si nervii din zona intima. Cel mai bine e sa porti pantaloni captusiti cu ceva moale sau perne pentru sa. Daca apar umflaturi, urinari sau probleme cu intestinele, mergi la medic.
Sursa: Daily Mail
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro