Grăsimile se pot regăsi în nenumărate alimente consumate de vegetarieni. Insă știați care sunt sursele cele mai sănătoase?
Aflați din rândurile următoare, care sunt 9 dintre cele mai sănătoase surse de grăsimi, pe care vegetarienii le pot consuma.
Migdale, nuci și semințe
Printre sursele sănătoase de grăsimi se regăsesc și migdalele, nucile și semințele, care se pot consuma în siguranță de către vegetarieni. Acestea 3 reprezintă o sursă foarte bogată de acizi grași omega 3, care se pot regăsi de asemenea și în peștele gras și ajută la adăugarea nivelului de colesterol bun.
Printre diferitele tipuri de nuci pe care vegetarienii le pot consuma pentru a lua o sursă sănătoasă de grăsimi, se regăsește și caju, macadamias, arahidele, fisticul, nucile braziliene, nucile pecan, nucile de pin, migdalele, alunele de pădure, dar și nucile obișnuite. Se recomandă ca acestea să fie consumate în special între mese, dat fiind faptul că vă pot menține sătul pentru o perioadă mai lungă de timp si oferă în același timp organismului o
Citește și: 5 vitamine esențiale pentru creșterea părului pe care să le incluzi în dieta ta
Citește și: 7 plante care purifică aerul în casă
Uleiuri vegetale
Alte produse care se pot consuma cu succes de către vegetarieni sunt reprezentate și de uleiurile vegetale, indiferent că este vorba și despre cel de măsline, de floarea soarelui
sau de canola, toate aceste uleiuri sunt surse bogate și sănătoase de grăsimi. Se recomandă să fie utilizate în special momentul în care gătiți, excepția fiind atunci când vine vorba despre uleiul de măsline care se recomandă să fie consumat ca atare. Puteți adăuga restul uleiurilor menționate în sosul pentru salată și nu numai, reprezentând o sursă bogată de acizi grași omega 3, dar și de grăsimi sănătoase nesaturate.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Soia
In ciuda faptului că nu există prea multe persoane care să consume des soia, aflați că persoanele vegetariene le consumă în mod frecvent, dat fiind faptul că boabele de soia reprezintă o sursă bogată de acizi grași omega 6.
Maioneză
Maioneza trebuie să fie consumată în cantități moderate, însă în momentul în care aceasta este consumată și ajunge în organismul nostru, cu siguranță reprezintă o sursă foarte bună de grăsimi nesaturate. Se poate consuma ca atare, fiind întinsă pe sandvișuri, pentru a înlocui untul sau brânza.
Tofu
Exact ca în cazul alimentelor de soia și totul poate să intre în această categorie, dat fiind faptul că este făcut din lapte de soia și reprezintă mai exact o brânză de vaci. Are un gust aproape asemănător și este unul dintre cele mai bune surse de grăsimi, în special cele polinesaturate. Aceste grăsimi sunt cele care pot regla totodată nivelul zahărului din sânge.
Lapte de soia
Dacă tot am pomenit laptele de soia, regăsit în tofu, acesta se poate consuma și ca atare, pentru a înlocui laptele obișnuit de vacă, consumat frecvent. Laptele de soia este cel care reprezintă o sursă numai bună de grăsimi polinesaturate. Această sursă oferită organismului nostru poate îmbunătăți simptomele bolilor cardiovasculare și cele de diabet.
Porumb
Pe lângă faptul că porumbul se poate consuma fără nicio problemă de către persoanele vegetariene, cu siguranță nu ar trebui să uităm nici de uleiul de porumb, care reprezintă o sursă bună de grăsimi nesaturate, grăsimi care pot scădea nivelul colesterolului și în același timp reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
Avocado și măsline
Indiferent de faptul că veți alege să combinați aceste 2 alimente sau nu, aflați că atât avocado cât și măslinele conțin o cantitate bună de grăsimi mononesaturate care pot proteja deseori împotriva bolilor de inimă. Se recomandă să consumați 1/2 de avocado pe zi, pentru a avea parte de beneficiile oferite inimii, dar și memoriei, pulpa moale de avocado fiind bogată în grăsimi nesaturate. În egală măsură și măslinele sunt prietenoase cu inima, având grăsimi mononesaturate care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Legume
Nu în ultimul rând, bineînțeles că de pe această listă nu aveau cum să lipsească legumele, dat fiind faptul că acestea în general sunt fără grăsimi. Cu toate acestea, în momentul în care sunt prăjite sau gătite în alte modalități, legumele devin automat surse bogate de grăsimi, însă nu unele sănătoase, ceea ce înseamnă că ar trebui să le pregătiți prin coacere sau fierbe cu puțin ulei de măsline, însă mai rar prin prăjire. În plus, se pare că și în ceea ce privește roșiile, acestea conțin mai mult fier atunci când sunt uscate, cartofii normali au mai mult fier când nu sunt decojite în coajă, iar de la cartofii dulci, organismul nostru primește și o cantitate bună de fier chiar și atunci când sunt curățați de coajă, conform Healthline. De asemenea, National Library of Medicine susține faptul că un consum mai mare de legume verzi și surse vegetale de proteine, plus un consum mai mic de grăsimi saturate și sodiu, toate acestea au contribuit la cele mai bune rezultate găsite în rândul persoanelor vegetariene.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.