Cunoscut si ca Verdens Beste, Kvæfjordkake este un tort popular in Norvegia facut cu bezea, crema de vanilie si migdale. Este usor de facut, in ciuda aparentei, fiind un amestec interesant de bezea pufoasa si migdale crocante.
Ingrediente:
Pentru blat:
125 grame unt moale
100 grame zahăr
4 gălbenuşuri
aprox. 150 grame făină
1 linguriţă praf de copt
3 linguri lapte
Pentru bezea:
4 albuşuri
1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet
100 grame zahăr
50-100 grame migdale tocate în bucăţi mari
Pentru crema de vanilie (Alternativ, poţi folosi budincă de vanilie instantă pregătită conform instrucţiunilor):
4 gălbenuşuri
50 grame zahăr
400 ml lapte
1 linguriţă esenţă vanilie sau 1 jumătate păstaie vanilie
1 linguriţă amidon de
Preparare:
Pune hârtie de copt unsă cu unt pe o tavă întinsă. Porneşte cuptor la treapta medie şi lasă-l să se încălzească.
Pentru blat, bate untul cu zahărul cu un mixer până devine spumă. Adaugă şi încorporează în cremă câte un gălbenuş. Combină făina cu praful de copt şi adaugă câte puţină făină şi lapte, amestecând cu o lingură de lemn.
Bate într-un castron albuşurile cu o linguriţă de zeamă de lămâie sau oţet. Când albuşurile s-au făcut o spumă moale, adaugă câte o lingură de zahăr, încorporeaz-o cu mixerul şi adaug-o pe următoarea.
Pentru crema de vanilie, pune laptele la fiert cu esenţa de vanilie sau cu seminţele din păstaia de vanilie. Bate gălbenuşurile cu zahărul şi adaugă jumătate din cantitatea de lapte fiert puţin câte puţin peste compoziţie amestecând în continuu.
Taie blatul în două. Pe o jumătate, toarnă budinca de vanilie, restul de migdale şi pune deasupra cealaltă jumătate. La mine, blatul a fost prea înalt şi comesenii prea mulţi, aşa că nu am mai tăiat blatul în două.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sursa: culinar.ro