A murit Teodor Tanco, cetățean de onoare al Bistriței și Năsăudului

A murit Teodor Tanco, cetățean de onoare al Bistriței și Năsăudului
A murit Teodor Tanco, cetățean de onoare al Bistriței și Năsăudului

Prof. univ. dr. Teodor Tanco, din anul 2000 cetățean de onoare al municipiului Bistrița și al orașului Năsăud, a murit. În 22 aprilie ar fi împlinit vârsta de 94 de ani.

Teodor Tanco a fost istoric literar, prozator, dramaturg. De-a lungul carierei sale a scris numeroase volume, în multe dintre ele omagiind origina sa năsăudeană.

Citeste si: O studentă de 21 de ani din Giurgiu s-a sinucis din cauza soacrei. Femeia i-a interzis să-l mai iubească pe fiul ei

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

„Teodor Tanco rămâne reprezentativ pentru un anumit tip de mentalitate a scriitorului din Ardeal a cărui formaţie era încă puternic marcat de spiritul iluminist al Şcolii Ardelene. Este, deopotrivă, prozator şi autor al unor cărţi pasionate de istoria culturală şi literară. Opera sa a crescut din experienţa vieţii şi din obsesia luminoasă a bibliotecii şi a arhivelor. Dacă adolescenţa şi tinereţea s-au consumat sub semnul aventurosului dramatic, anii maturităţii şi bătrâneţii sunt ai aşezării fecunde, ai unui fel de claustrări într-o muncă tenace, vecină cu salahoria.

Puţini scriitori contemporani au disciplina monahală a lui Teodor Tanco. El n-a frecventat boema şi n-a frizat doar pe harul inspiraţiei. Este produsul unei munci ritualizate şi al efortului cu pasiune, având, într-o asemenea perspectivă, calităţile unui model”, a spus regretatul critic literar Petru Poantă.

„Om al bibliotecii, aflat de aproape şapte decenii în slujbă cărturărească (a debutat în 1946!), a ştiut să transforme relaţia sa cu cartea şi cu documentul într-un ritual care îl defineşte şi care e receptat de ceilalţi ca veritabil blazon de nobleţe.

Martor atent şi sensibil al multor momente dramatice din istoria românească, a traversat el însuşi perioade dure şi tensionate şi a ştiut să răzbată „deasupra nevoii”, întărit şi cu o perspectivă nuanţată asupra întâmplărilor omeneşti. Despre toate a rămas scris în cărţile sale. Premiul G. Bariţiu al Academiei Române, acordat în 1993, nu făcea decât să recunoască şi să recompenseze o viaţă închinată cetăţii şi însemnelor sale durabile”, a spus Irina Petraș, președintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cristi Borcea a ajuns de urgență la Spitalul Floreasca! Dinamovistul este în stare gravă!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies