A slăbit 60 de kilograme după o operaţie de micşorare a stomacului! Povestea incredibilă a tinerei, în exclusivitate, pe kfetele.ro

A slăbit 60 de kilograme după o operaţie de micşorare a stomacului! Povestea incredibilă a tinerei, în exclusivitate, pe kfetele.ro
A slăbit 60 de kilograme după o operaţie de micşorare a stomacului! Povestea incredibilă a tinerei, în exclusivitate, pe kfetele.ro

A slăbit 60 de kilograme după ce şi-a făcut o operaţie de micşorare a stomacului! Povestea incredibilă a Alexandrei Saramet!

Vă invităm să citiţi povestea extrem de interesantă a Alexandrei, o femeie curajoasă care a luat o decizie incredibilă. O decizie care i-a schimbat viaţa şi a făcut-o să se simtă extraordinar în pielea ei!

Protagonista noastră a apelat la gastric sleeve, în termeni populari operaţia de micşorare a stomacului, şi a slăbit mai bine de 60 de kilograme. Dar o lăsăm pe ea să vă spună, pas cu pas, ce a însemnat această experienţă pentru ea şi cum i s-a îmbunătăţit, considerabil, viaţa.

" Ma numesc Alexandra SARAMET, am 33 de ani, 1,67 m inaltime si o greutate de 56 kilograme.

In urma cu aproximativ doi ani, am trait un eveniment fericit, care mi-a schimbat pur si simplu viata, ajutandu-ma sa ajung la dimensiunile actuale.

Pana la varsta de 25 de ani, am fost o persoane optimista, vesela, activa, sanatoasa, care s-a incadrat in niste parametri normali de greutate.

Mi-a placut sportul, chiar si cel de performanta. Adeseori, in lipsa activitatii sportive intense, aveam cresteri de greutate, pe care, datorita varstei si metabolismului, reuseam sa le rezolv.

Dupa niste dezechilibre emotionale, amestecate cu delasare, viata statica, mese dezordonate cu alimente nesanatoase, lucrurile au scapat de sub control.

Citeste si: Meniul sănătos perfect pentru Crăciun! Ţi-l propune "Regina Kangoo Jumps"

Astfel, intr-un an si jumatate, am ajuns sa ma ingras 35 de kg. Devenisem o cu totul alta persoana. Incercarea diferitelor diete, vizitele la nutritionisti, lipsa perseverentei si bineinteles, absenta unor rezultate durabile, m-au facut sa-mi pierd curajul. Am devenit o persoana pesimista, fara incredere in propriile forte, statica, uneori nesociabila, care renuntase la o mare parte din viata. Eram doar functionala si asta imi accentua nemultumirea. Totodata eram constienta de riscurile de sanatate la care ma expuneam.

Auzisem despre Interventia Gastric Sleeve, aveam chiar cunostinte la care observasem beneficiile si imbunatatirea calitatii vietii acestora. M-a surprins in mod placut usurinta cu care revenisera la viata.

M-am decis sa intreprind cele necesare, ajungand astfel sa-l cunosc pe Domnul Doctor Velici. Am intrat in cabinetul acestuia, plina de emotie, avand numeroase intrebari si temeri, dar am intalnit o persoana plina de daruire, care m-a incurajat.

Domnul Doctor Velici mi-a prezentat in detaliu etapele de parcurs, ca un adevarat profesionist, pasionat de ceea ce face, dar si foarte apropiat de pacient.

Increderea, rabdarea si argumentele logice din cadrul discutiei, m-au facut sa nu am nicio ezitare, dorindu-mi sa-mi materializez visul cat mai repede. Urma sa parcurg toate cele trei etape, constand in pregatirea preoperatorie, operatia efectiva si apoi recuperarea.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Analizele si consultatiile preoperatorii, foarte amanuntite, pe specialitati, s-au desfasurat de-a lungul unei singure zile. La doua saptamani dupa aceste analize, m-am internat, trecand astfel la urmatoarea etapa. Interventia a durat jumatate de ora, asa cum mi se spusese. In timpul operatiei, datorita anesteziei, nu am simtit nimic.

Urmatoarele 24 de ore, le-am petrecut la reanimare, fiind atent monitorizata. La cinci ore dupa incheierea actului operatoriu, m-am trezit din anestezia generala; nu ma durea nimic, eram putin ametita, dar bucuroasa ca totul s-a desfasurat in conditii normale.

Citeste si: De câte ori pe săptămână e bine să ne spălăm pe cap? Specialiştii îţi dau răspunsul mult aşteptat!

In dimineata zilei a doua, am putut sa ma dau jos din pat, cu putin ajutor, si am fost mutata in rezerva. Domnul Doctor Velici mi-a recomandat sa fac cat mai multa miscare si sa ma straduiesc sa beau cat mai multa apa sau ceai, prin inghitituri mici. Plimbarea m-a bucurat deoarece, fiind in preajma sarbatorilor, clinica era decorata pentru Craciun si colindele se auzeau in surdina. Ca si companie, aveam un dren, pe care il tineam in buzunarul halatului si pe care il capatasem pe timpul operatiei! Pe parcursul zilei, am fost capabila sa beau o cana de lichide si m-am bucurat de vizitele celor dragi.

A slăbit 60 de kilograme după ce şi-a făcut o operaţie de micşorare a stomacului! "La externare, am primit recomandari privind: medicatia, alimentatia si regimul de viata. In perioada urmatoare trebuia sa iau pansamente gastrice, antiinflamatoare si vitamine"

A treia zi, lista lichidelor a fost completata cu supa clara de zarzavaturi si compot. Am primit vizita Domnului Doctor Velici, care m-a felicitat pentru starea mea si pentru felul in care am raspuns cerintelor. Spunandu-mi ca acesta etapa s-a incheiat cu bine, domnul doctor m-a sustinut psihic, asigurandu-ma ca efectele se vor vedea cat de curand.

La externare, am primit recomandari privind: medicatia, alimentatia si regimul de viata. In perioada urmatoare trebuia sa iau pansamente gastrice, antiinflamatoare si vitamine. Alimentele recomandate pentru prima faza, erau de tip lichide, urmand ca in timp, sa fie introduse cele pastoase, de tip piureuri si la final, cele solide. Un alt criteriu de selectie a alimentelor a fost dupa caracterul alcalin sau acid al acestora. Mi-au fost recomandate alimentele alcaline (ex: banane, mere, orez brun, carne alba slaba), fiind urmate de cele acide (ex: lactate, carne de porc, peste, oua), urmarind cum le tolerez.

In ceea ce priveste regimul de viata, mi s-a recomandat sa fac cat mai multe plimbari si sa-mi reiau treptat activitatile, in functie de feedback-ul dat de organism.

Recuperarea a fost usoara, frumoasa si incitanta. De la o zi la alta deveneam tot mai energica, obtinusem o mobilitate excelenta, nu aveam niciun fel de dureri si nu simteam foame si pofte pentru diverse alimente.

Reintegrarea familiala si cea sociala, la 2 saptamani, dupa interventie, au decurs foarte usor. La o luna dupa operatie am inceput sa fac masaj, de doua ori pe saptamana, in primele patru luni, ulterior reducandu-se la o sedinta pe saptamana. Am reinceput si sportul, debutand cu inotul, apoi miscarea in sala de fitness, iar spre final m-am apucat de aerobic, care ramane preferatul meu.

Periodic, m-am dus la controalele postopertorii care, prin rezultatele analizelor mi-au confirmau starea generala buna.

Venirea verii mi-a permis extinderea activitatilor outdoors (in aer liber), ceea ce a favorizat acumularea de Vitamina D, esentiala in organism, favorizand si procesul de slabire. Dupa Interventia Gastric Sleeve, asimilarea unor nutrienti se face mai dificil. Pe langa Vitamina D, la analizele de sange, se urmareste si valoarea Vitaminei B12. Aceasta poate fi asimilata din alimentele de origine animala, aportul cel mai mare avandu-l carnea, in principal cea rosie.

Dupa interventie, alimentatia s-a modificat in ceea ce priveste consistenta. Stomacul meu tolera cel mai bine lichidele (ex: supele, ciorbele) si alimentele semi-solide (ex: piureurile, tocanitele cu carne, cu multe legume si sos). Pe cele solide, le acceptam mai dificil, urmarind cu atentie primul semnal de satietate. Stomacul este un organ cavitar, care isi poate mari volumul, inclusiv sa-si formeze spatii de depozitare. Interesul meu nu includea aceste riscuri, astfel incat, cu rabdare si autoeducare am reusit sa invat sa mananc si alimentele solide, atat de necesare, cu inghitituri mici, foarte bine mestecate si bineinteles, invatand sa ma opresc atunci cand trebuie.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Stiam ca in urma operatiei am ramas cu un stomac de forma cilindrica, cu o capacitate de 150 g. Daca optam pentru un meniu compus din friptura si salata, puteam sa mananc 4-5 inghitituri mici de carne si tot atatea de legume. Indiferent cat de bine este mestecata, carnea ajunge in stomac sub forma unor sfere, cu spatii goale intre ele. Cantitatea de suc gastric necesar digerarii carnii este mai mare decat pentru alte alimente. Astfel, stomacul operat trebuia sa primeasca atat sferele, cat si sucul gastric, inducand o stare puternica de satietate. De aceea cantitatea trebuia atent masurata pentru a impiedica starea de discomfort, mancatul putand fiind reluat dupa circa o ora. Nu trebuie pierdut din vedere aportul necesar de vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, fibre, sodiu etc. pe intreaga zi.

Este important sa-ti dozezi cantitatile in functie de semnalele, pe care ti le da propriul stomac. Trebuie sa experimentezi toate genurile de alimente, introducandu-le treptat, asigurand o dieta variata, adaptata unei viata normale. Nedorind sa-mi maresc stomacul, am preferat sa mananc alimentele unei mese, in doua transe, la interval de o ora intre ele. Aceasta a facut sa resimt senzatia de foame dupa 4-5 ore.

Momentan nu am nicio restrictie si nu tin niciun regim, dar optez pentru niste alimente sanatoase, usoare, care sa-mi ofere o stare buna pe timpul mesei, inclusiv dupa masa. Starea de bine se resimte in mobilitatea mea, pe cantar si in masura hainelor. Se mai intampla sa particip la un eveniment festiv, cu mancare mai bogata in calorii, sau sa am pofte de alimente in combinatii nepotrivite. Cu toate acestea nu uit ca trebuie sa revin la stilul pe care l-am adoptat, in ceea ce priveste alimentatia. Nu mai vreau sa revin la ceea ce am fost si vreau sa ma bucur si pe viitor, de ceea ce am ajuns sa fiu. Reusind sa-mi mentin corpul la o anumita greutate, organismul tinde sa revina, indiferent ce soc i-as da. Noi, oamenii, avem ceea ce se numeste hipotalamus. Acesta este o parte din creier, cu rol determinant in procesele metabolice si in alte activitati anatomice. Hipotalamusul retine o anumita stare alocata, pe un interval de timp mare. El ajuta organismul in procesul de autoreglare, in privinta greutatii. Astfel, indiferent ce socuri ii dam organismului nostru, atata timp cat ne intoarcem la stilul de viata, al alimentatiei, normal si sanatos, el va reveni usor si de la sine, fara ca aceasta sa implice eforturi deosebite.

Dupa Interventia Gastric Sleeve, nu mai prefer alimentele foarte dulci, grase, prajite sau cu foarte multe adausuri chimice nenaturale. Acestea mi-ar crea disconfort, nu mi-ar tine de foame, necesitand suplimentarea meniului. Pot spune, ca acesta este un bonus al interventiei chirurgicale, disciplinandu-mi alimentatia.

M-am invatat sa beau mai multe lichide, in principal apa. Pentru a nu dilua concentratia sucului gastric si pentru a nu umple stomacul, nu beau lichide cu 20 de minute inainte si dupa masa.

Pentru mine, bauturile acidulate nu au reprezentat o placere nici inainte de operatie si nici dupa aceasta. Le consider dezavantajoase atat pentru efectul de balonare, al cantitatii mari de zahar din continut si al ocuparii stomacului, in defavoarea alimentelor sanatoase.

In final, dupa toate aceste etape, prin care am trecut, am inteles ca Interventia Gastric Sleeve mi-a dat o a doua sansa si un restart la o noua viata, intr-un alt mod de a trai, ce mi-a permis reconsolidarea ei, bazata pe principii sanatoase. Am invatat sa ma ascult, sa iubesc ceea ce imi face bine, reflectand-se in sanatate, tonus, atitudine, aspect si calitatea vietii.

Organismul uman cu care am fost creati, este foarte inteligent si-ti transmite feedback-urile de care ai nevoie, in tot ceea ce faci si la toate, la care il supui. Daca ti la tine, daca te iubesti si iubesti viata, vei invata sa-l asculti si sa-l intelegi, ca intr-o relatie, bazata pe respect, pe comunicare, in vederea dezvoltarii, eficientizarii si armonizarii ei. Toate acestea se realizeaza cu rabdare, toleranta, iubire, munca si perseverenta. Cum am mai spus, in prezent mananc orice, neavand nicio restrictie, dar tin cont de niste limite impuse de mine, bazate pe experientele mele. In general mananc ceea ce imi face bine, nu duc un trai "monahal".

Imi permit chiar excapade culinare saptamanale (cu mancare si vin, dar in cantitati moderate). Astfel de situatii revin la conduita aleasa de mine, pentru ceea ce vreau eu sa fiu si evitand a ma intoarce, la ce eram in trecut. Nimeni nu are voie sa te judece si nici macar tu, suntem oameni, nu roboti. Trebuie sa ne iubim si cu bune si cu rele, avem de invatat toata viata si nu suntem perfecti, mai gresim, mai dam chixs-uri, dar trebuie sa ne readunam, sa ne ridicam, sa alegem ce e bine pentru noi si sa continuam. Sa luptam pentru noi, sa stim unde gresim, sa stim cand sa ne oprim, sa nu perseveram in excese, care devin nocive, toxice si sa incercam a fi echilibrati. Chiar si suma viciilor este bine sa fie constanta.

In ceea ce priveste Interventia Gastric Sleeve este un proces minunat, foarte usor de tolerat, din punct de vedere al pacientului, un proces de invatare si autocunoastere, cu rezultate minunate, vizibile, de la o zi la alta. Interventia merita din plin, ea te poate salva pe viata, imbunatatindu-ti--o substantial si permitandu-ti dezvoltarea unei relatii frumoase cu tine insuti/insati, la un nivel superior. La cat de simpla este, pe atat de complexa este si poate deveni, din prisma vietii unui om", a povestit Alexandra, în exclusivitate, pentru kfetele.ro

Dr. Sorin Velici:

În 2017, Alexandra a hotărât că trebuie să facă o schimbare și să își îmbunătățească starea de generală de sănătate și calitatea vieții. Avea 120 de kilograme, era la stadiul de obezitate morbidă și prezenta o predispoziție familială pentru diabet zaharat de tip II și afecțiuni cardio-vasculare. A ȋnțeles că revenirea la o greutate normală o va ajuta să minimalizeze riscurile dezvoltării afecțiunilor strȃns legate de obezitate, a ȋnțeles că acest lucru ȋi va schimba viața ȋn bine pe toate planurile și a ȋnțeles de asemenea că după o anumită limită a kilogramelor ȋn exces, chirurgia bariatrică este cea care ȋi poate oferi această șansă. La fel de important ȋnsă, a ȋnțeles că operația nu va face totul pentru ea și că trebuie să respecte indicațiile primite post-operator (cele legate de regimul alimentar, activitate fizică și revenirea periodic la controale) pentru atingerea scopului propus.  Rezultatele nu au ȋntȃrziat să apară. A slăbit 63 de kilograme, progresiv, în 14 luni de la operație. A venit la fiecare control indicat și a respectat sfaturile și indicațiile echipei medicale. Rezultatele investigațiilor efectuate la controalele periodice sunt in limite normale. Acum are 57 de kg și menține această greutate de 9 luni, fără mari eforturi. Alexandra este exemplul de pacient căruia alegerea chirurgiei bariatrice ȋmpreună cu complianța la respectarea indicațiilor date de medici, ȋi oferă o altă viață.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

4 sfaturi care te ajută să scapi de metabolismul lent şi să slăbeşti! Specialiştii noştri sunt alături de tine! Uite ce trebuie să faci!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies