Dupa ce toata lumea s-a obisnuit cu quinoa, este timpul sa va prezentam freekeh-ul.
Aceasta denumire complicata, care se citeste "frike", inseamna de fapt un grau verde, prajit si zdrobit, care are o multime de proprietati.
Este bogat in fibre, avand de peste doua ori mai multe decat quinoa si aproape de trei ori cantitatea de fibre decat orezul brun. Gratie acestui fapt, freekeh este un aliat in curele de slabire pentru ca te saturi mai repede si iti tine de foame mult timp, ceea ce inseamna ca vei consuma mai putine calorii.
Tot datorita faptului ca este plin de fibre, freekeh poate preveni constipatia si poate actiona ca probiotice pentru a creste nivelul de bacterii sanatoase din stomac ce pot reduce riscul de a dezvolta boala diverticulara.
Aceasta cereala are in compozitie zeaxantina si luteina, doi antioxidanti puternici din familia carotenoidelor, cunoscute pentru beneficiile pe care le au in pastrarea sanatatii ochiului, scaderea riscului de cataracta si degenerare maculara datorate varstei si care, de asemenea, actioneaza si ca agenti anticancerigeni.
Concret, cum se obtine freekeh? Graul se recolteaza cand este inca necopt, iar semintele sunt moi. Se lasa o zi la soare, apoi stivele de grau sunt incendiate. Pentru ca boabele au un continut mare de apa, acestea nu vor arde, ci vor capata numai un gust de grau afumat. Urmeaza apoi zdrobirea semintelor si se obtine un fel de bulgur verde.
Aceasta denumire complicata, care se citeste "frike", inseamna de fapt un grau verde, prajit si zdrobit, care are o multime de proprietati.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Este bogat in fibre, avand de peste doua ori mai multe decat quinoa si aproape de trei ori cantitatea de fibre decat orezul brun.
Gratie acestui fapt, freekeh este un aliat in curele de slabire pentru ca te saturi mai repede si iti tine de foame mult timp, ceea ce inseamna ca vei consuma mai putine calorii.
Tot datorita faptului ca este plin de fibre, freekeh poate preveni constipatia si poate actiona ca probiotice pentru a creste nivelul de bacterii sanatoase din stomac ce pot reduce riscul de a dezvolta boala diverticulara.
Aceasta cereala are in compozitie zeaxantina si luteina, doi antioxidanti puternici din familia carotenoidelor, cunoscute pentru beneficiile pe care le au in pastrarea sanatatii ochiului, scaderea riscului de cataracta si degenerare maculara datorate varstei si care, de asemenea, actioneaza si ca agenti anticancerigeni.
Concret, cum se obtine freekeh? Graul se recolteaza cand este inca necopt, iar semintele sunt moi. Se lasa o zi la soare, apoi stivele de grau sunt incendiate.
Pentru ca boabele au un continut mare de apa, acestea nu vor arde, ci vor capata numai un gust de grau afumat. Urmeaza apoi zdrobirea semintelor si se obtine un fel de bulgur verde.
Sursa:
dietetik.ro