Dieta ketogenica este o dieta ce combina un aport ridicat de grasimi, moderat de proteine si scazut in carbohidrati.
Aceste trei componente (grasimi, proteine, carbohidrati), in functie de combinatia in care se regasesc in dieta unui individ, definesc dieta acestuia.
Un exemplu negativ de dieta il regasim in America, o tara renumita pentru gradurile avansate de obezitate ce exista in populatie – aceasta asigura necesarul caloric 45-65% din carbohidrati – printre acestea putem aminti zaharul, fructe si legume bogate in amidon (care nu este nimic altceva decat un lant de molecule de glucoza, un zaharid), paine, paste fainoase, faina.
Termenul de ‘ketogenic’ semnifica faptul ca o dieta restrictioneaza aportul de carbohidrati suficient incat organismul intra in starea numita ‘ketoza’ (sau cetoza), o stare in care se ard grasimile si sunt transformate in corpi cetonici.
Acest lucru se intampla strict cand organismul are un aport scazut de carbohidrati, in restul timpului el preferand sa ii consume pe acestia, preferential, si sa lase depozitele de grasime intacte.
De precizat ca aceasta metoda de functionare este perfect naturala – noi ne facem vinovati de kilogramele in plus prin faptul ca ii dam organismului foarte multi carbohidrati (sub forma de gustari, dulciuri, s.a.), care desi au o valoare energetica destul de mare, aceasta se consuma intr-un timp relativ scurt. Grasimile, in mod normal, compenseaza acest lucru printr-o cale metabolica mai lunga ce asigura un nivel mai mic de energie, comparativ, insa pe un termen mai lung.
Citeste continuarea pe site-ul lui Andrei Laslau, www.andreilaslau.ro.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro