Leguma de sezon, este ridicata in slavi de nutritionisti, fiind recomandata cu caldura in dietele sarace in carbohidrati.
Membra a familiei cruciferelor, consumata in stare cruda, conopida este este la fel de sanatoasa ca mai renumitele sale rude varza si broccoli-ul.
Are un continut scazut de grasimi si este extrem de bogata in fibre, acid folic, apa, vitamina C, vitamina K, mangan, fosfor, acizi grasi omega 3, alicina si siliciu, având o densitate nutritiva ridicata. De asemenea, buchetele de conopida sunt o sursa excelenta de calciu si magneziu.
Pentru a-si mentine proprietatile, este recomandata gatirea conopidei la aburi sau prin prajire, dar nu si prin fierbere. Prin aceasta metoda de preparare, conopida isi pierde, dupa cinci minute, 20-30% din compusi, dupa zece minute, 40-50% din acestia, iar dupa treizeci de minute, 75%.
Proprietati antioxidante
Calitatile antioxidante ale conopidei se datoreaza continutului ridicat de mangan si de vitamina C, substante care au rolul de a reduce riscul oxidarii la nivelul celulelor. Tot din acest motiv, consumul de conopida reduce stresul de la nivelul celular, reducând astfel si riscul aparitiei mai multor afectiuni severe.
Proprietati antiinflamatorii
Inflamatiile cronice din organism, vinovate de cresterea riscului de aparitia a cancerului si a afectiunilor cardiace, pot fi combatute prin consumul de conopida. Aceasta leguma este bogata in vitamina K, substanta care are insemnate proprietati antiinflamatorii.
Sursa
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro