Aceste fructe sunt printre cele mai consumate fructe din lume, fiind pe locul al patrulea in topul culturilor alimentare din lume, in valoare monetara.
Bananele sunt binecunoscute ca sursa de potasiu, dar si de alti nutrienti importanti in organism, dar putini stiu ca asigura o buna protectie impotriva cancerului, mai ales a celui colorectal si de san.
Un studiu facut la Institutul National de Oncologie din Montevideo (Uruguay) a scos la iveala rezultate impresionante: merele, bananele si salata verde reduc substantial riscul de cancer. Consumul de banane a oferit cea mai mare protectie impotriva cancerului colorectal: 72%.
Banana a intrat si in vizorul cercetatorilor chinezi care au aratat ca acest fruct poate reduce riscul cancerului de san cu 43%. Secretul bananelor consta in continutul de lectine, un tip de proteine care au demonstrat o activitate anticancerigena in studiile de laborator.
Acesti compusi proteici mai au un rol important in protejarea organismului de boli severe: stimuleaza macrofagele (celulele T), crescand astfel imunitatea. Limfocitele T sunt celule cu proprietati citotoxice, care au capacitatea de a distruge celulele afectate (de cancer, de virusuri etc).
Un mod prin care bananele inhiba cancerul de colon este cresterea nivelurilor de melatonina. Unele studii sugereaza ca pacientii cu cancer de colon au niveluri semnificativ mai mici de melatonina decat persoanele sanatoase, indicand ca aceasta creste riscul de cancer. O cercetare a aratat ca nivelul acestui hormon (al somnului) creste de 4 ori dupa consumul a 2 banane.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro