Patrunjelul este o planta cunoscuta in principal in bucatarie, dar el este si o planta medicinala exceptionala.
Patrunjelul poate combate icterul, este eficace in blocajul funcţiei hepatice, al plamanilor si rinichilor. Frunzele sale vindeca taieturile adanci, vanataile, pot duce la resorbirea unor tumori.Frunzele proaspete de patrunjel sunt foarte eficiente in tulburarile menstruale, in special in dismenoree, prin efectul sau analgezic, calmand spasmele dureroase ale uterului.
Este bogat in vitaminele A si C. Se cunosc doua tipuri de patrunjel: cel cu frunza simpla si cel cu frunza creaţa. Fructul este mic si dur si conţine o cantitate mai mare de uleiuri aromate decat frunzele. Radacina de patrunjel este partea cea mai utilizata in tratamentul funcţiei renale, fiind un foarte bun diuretic, precum si in afecţiunile ca edeme, ascita, calculi renali reumatism, artrita, erupţii cutanate.
Este important ca sucul de patrunjel sa nu se bea singur, deoarece aceasta poate provoca tulburari la nivelul sistemului nervos. Prin urmare, acesta trebuie sa fie combinat cu alte legume. impreuna cu suc de sfecla, de morcovi sau de castraveti, sucul de patrunjelul amelioreaza problemele de menstruatie.
Sursa: Realitatea.net
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro