Cunoscuta la noi mai mult drept o planta de leac, in tarile din vestul Europei este o foarte apreciata planta aromatica, folosita intr-o multitudine de preparate gastronomice.
Cimbrisorul (Thymus serpyllum) este o planta perena, erbacee, la baza semilemnificata, din genul Thymus, cu flori purpurii sau roz si ciclam, rar albe, care infloreste vara-toamna.
Are o acţiune diuretica si antiseptica intestinala, dar se recomanda ca stomahic-aromatic in tusea spastica, convulsiva si astmatica.
Trateaza alcoolismul
Persoanele dependente de alcool pot folosi cu succes infuzia de cimbrisor ca un remediu natural eficient pentru alungarea viciului. Dintr-un litru de apa clocotita si un pumn de cimbrisor uscat se prepara o infuzie care trebuie sorbita câte putin timp de 2-3 ore in fiecare dimineata.
Stimuleaza apetitul
Consumat dimineata, ceaiul de cimbrisor stimuleaza apetitul. In acelasi timp ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, la tratarea constipatiei, a enterocolitei si a enteritei.
Calmeaza durerile menstruale
Infuzia de cimbrisor ajuta la calmarea durerilor menstruale si a inflamatiilor sânilor. In plus, stimuleaza secretia bilei si contractiile vezicii urinare.
Sursa: ZiuadeCJ
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro