Scump daca e cumparat proaspat, dar destul de ieftin daca e luat in stare conservata, acest aliment reprezinta o importanta sursa de sanatate pentru organism, fiind un protector de nadejde impotriva maladiilor.
Tonul, un peste de apa sarata ce face parte din tribul Thunnini, un sub-grup al familiei macroului, este considerat a fi unul dintre cei mai sanatosi pesti, consumul sau fiind recomandat de numerosi nutritionisti.
Motivul pentru care este atat de apreciat este continutul ridicat de acizi grasi Omega-3 si de acid docosahexanoic (DHA). Acesti acizi s-au dovedit a fi benefici pentru sistemul cardiovascular, avand si rol de protectori ai organismului.
Printre beneficiile pe care acizii grasi Omega 3 din ton le aduce se numara protejarea plamanilor impotriva astmului, a creierului impotriva maladiei Alzheimer si adeclinului cognitiv si a articulatiilor impotriva artitrei. Mai mult, studiile arata ca acesti acizi au proprietati anti-cancer.
Tonul este, in acelasi timp, bogat in seleniu, un oligoelement ce, in cantitati reduse, are efecte benefice asupra sanatatii. Acesta este un antioxidant biologic ce previne lezarea si distrugerea celulelor, iar o serie de date il coreleaza cu scaderea mortalitatii prin cancer. Relatia seleniului cu bolile cardiovasculare nu a fost inca pe deplin clarificata, dar se pare ca ar ameliora cardiomiopatiile, ischemiile si sindroamele anemice.
Sursa
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro