In cazul unor legume precum rosiile, morcovii, ciupercile, spanacul si sparanghelul, procesul de gatire elibereaza mai multe substante nutritive pentru organismul uman, arata Daily Mail.
Mel Wakeman, expert in nutritie de la Universitatea Birmingham, sustine ca mare parte dintre nutrientii din plante sunt de putine ori asimilati de organism, in comparatie cu cei din produse de origine animala.
In aceste conditii, gatirea rosiei creste continutul de licopen, care s-a dovedit ca reduce cancerul de prostata.
Spanacul este bogat in oxalati, dar face dificila absorbtia fierului si a calciului care nu mai are loc daca leguma este fiarta. Totusi, este foarte important sa nu lasi spanacul prea mult pe foc.
Morcovii sunt bogati in carotenoizi, care ofera culoarea portocalie, iar gatitul creste aceasta cantitate.
Incalzirea sparanghelului creste continutul de polifenoli, care se gasesc si in ceai, vin rosu sau ciocolata si care au proprietati antioxidante puternice, ferind organismul de boli de inima sau cancer.
De asemenea, ciupercile contin cantitati mari de vitamine si minerale, iar gatitul poate creste valoarea lor nutritiva.
Sursa: Naturpedia.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro