Una dintre cele mai simple si mai eficiente modalitati de a proteja organismul de boli este de a consuma alimente si bauturi care contin substante care activeaza sistemul imunitar.
Unii acizi grasi nesaturati au puterea de a creste imunitatea atunci cand sunt asociati cu o dieta echilibrata si aici am evidentia Omega 3 si Omega 6 a caror functie principala este reglementarea unor celule ale sistemului imunitar. Pentru asta trebuie sa introducem in dieta noastra cat mai multe seminte si nuci.
Carotenoizii, care se gasesc mai ales in legumele si fructele de culoare galbena, portocalie si rosie, activeaza sistemul imunitar rapid, imbunatatind apararea organismului.
Vitamina E care se gaseste in multe fructe si legume imbunatateste sistemul imunitar si este, de asemenea, considerata ca un antioxidant.
Vitamina C are un puternic efect antioxidant si imbunatateste efectele vitaminei E, are efecte benefice in special in infectiile respiratorii si raceli. De aceea, nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica fructele si legumele care contin vitamina C.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Alimente care sporesc imunitatea:
Usturoiul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, poate fi folosit in orice fel de mancare, ajuta in prevenirea racelilor comune, previne bolile gastrointestinale. Aceasta contine un compus pe nume alicina, un ulei volatil sulfuros care opreste cresterea si inmultirea bacteriilor, ciupercilor si stimuleaza fluxul de enzime digestive.
Ardeiul iute sau boiaua de ardei, stimuleaza metabolismul. De asemenea, sunt bogate in beta caroten care este transformat in vitamina A in sange si lupta impotriva infectiei.
Ghimbirul contine un componentul activ gingerol care este deosebit de eficient in lupta impotriva cancerului de colon. De asemenea, este bun pentru combaterea racelei sau gripei.
Curcuma: in afara de faptul ca putem folosi curcuma (turmericul) la gatit, sub forma de mirodenie, acesta a fost folosit de secole ca parte a medicinei chineze ayurvedica si medicina traditionala.
Are proprietati puternice care lupta impotriva racelei si a gripei.Scorţişoara: Acesta este un condiment de baza in orice bucatarie indiana. Scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba dezvoltarea bacteriilor si coagularea sangelui. De asemenea, ajuta la stabilizarea zaharului din sange, reducand astfel riscul de diabet de tip 2. Lupta, de asemenea impotriva colesterolul rau si de controleaza respiratia urat mirositoare.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro