Ai tintut vreodata dieta colorata? Iti protejeaza organismul de foarte multe afectiuni!
Gandeste-te la compusii care dau culoare fructelor si legumelor si la proprietatile lor nutritive unice.
Iata un ghid alimentar:
Rosu
Fructele si legumele care au o nuanta rosie, cum ar fi tomatele sau papaya, contin licopen, un pigment rosu si nutrienti. Studiile arata ca aceste substante protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cel al prostatei, stomacului si pulmonar.
Ca un antioxidant, licopenul protejeaza structurile celulare si ADN-ul impotriva efectelor nefaste ale radicalilor liberi, particule mici care deterioreaza celulele sanatoase si permit celulelor tumorale sa se dezvolte. Un studiu in nutritie a aratat ca licopenul a fost mai eficient decat alti doi anti-oxidanti alfa si beta-carotenul.
Portocaliu
Morcovii, mango-ul, caisele, dovleacul sau cartofii dulci sunt plini de criptoxantina si beta-caroten, doua substante care reduc riscul bolilor mentale si fizice.
De exemplu, criptoxantina protejeaza impotriva artritei si a cancerului, in timp ce beta-carotenul ajuta memoria. Intr-un studiu din « Archives of international Medicine 2005 », criptoxantina protejeaza persoanele predispuse la artrita reumatoida, iar alte studii sugereaza ca aceasta reduce riscul de cancer pulmonar. Beta-carotenul la randul sau ajuta memoria.
Verde
Spanacul, salata si alte legume cu frunzele verzi protejeaza ochii si inima, cele mai importante parti ale corpului.
Luteina si zeaxantina, doua elemente nutritive gasite in aceste alimente protejeaja vederea si reduce riscul aparitiei cataractei. Fiecare portie de legume verzi consumata, contine de asemenea vitaminele A si C, care ajuta la mentinerea corpului.
Rosu inchis
Fructele de padure rosii, sfecla, varza rosie, previn cresterea tumorilor, au proprietati antiimflamatorii, reduc durerea de artrita si protejeaza impotriva bolilor de inima.
Chiar si la persoanele care urmeaza un tratament de cancer, fructele de padure pot fi de ajutor, existand unele dovezi ca ajuta in chimioterapie prin diminuarea celulelor canceroase care supravietuiesc atacului cu medicamente.
Fasolea maro
Fasolea poate juca un rol important in mentinerea unei diete sanatoase, lintea, nautul sunt o sursa excelenta de acid folic si vitamina B, previn deteriorarea arterelor prin reducerea homocisteniei, un aminoacid care provoaca daune arterelor prin formarea cheagurilor de sange.
Prin reducerea nivelului de homocisteina din sange, acidul folic pastreaza vasele de sange curate.
Sursa: dcnews.ro
Gandeste-te la compusii care dau culoare fructelor si legumelor si la proprietatile lor nutritive unice.
Iata un ghid alimentar:
Rosu
Fructele si legumele care au o nuanta rosie, cum ar fi tomatele sau papaya, contin licopen, un pigment rosu si nutrienti.
Studiile arata ca aceste substante protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cel al prostatei, stomacului si pulmonar. Ca un antioxidant, licopenul protejeaza structurile celulare si ADN-ul impotriva efectelor nefaste ale radicalilor liberi, particule mici care deterioreaza celulele sanatoase si permit celulelor tumorale sa se dezvolte. Un studiu in nutritie a aratat ca licopenul a fost mai eficient decat alti doi anti-oxidanti alfa si beta-carotenul.
Portocaliu Morcovii, mango-ul, caisele, dovleacul sau cartofii dulci sunt plini de criptoxantina si beta-caroten, doua substante care reduc riscul bolilor mentale si fizice.
De exemplu, criptoxantina protejeaza impotriva artritei si a cancerului, in timp ce beta-carotenul ajuta memoria. Intr-un studiu din « Archives of international Medicine 2005 », criptoxantina protejeaza persoanele predispuse la artrita reumatoida, iar alte studii sugereaza ca aceasta reduce riscul de cancer pulmonar. Beta-carotenul la randul sau ajuta memoria.
Verde Spanacul, salata si alte legume cu frunzele verzi protejeaza ochii si inima, cele mai importante parti ale corpului.
Luteina si zeaxantina, doua elemente nutritive gasite in aceste alimente protejeaja vederea si reduce riscul aparitiei cataractei. Fiecare portie de legume verzi consumata, contine de asemenea vitaminele A si C, care ajuta la mentinerea corpului.
Rosu inchis
Fructele de padure rosii, sfecla, varza rosie, previn cresterea tumorilor, au proprietati antiimflamatorii, reduc durerea de artrita si protejeaza impotriva bolilor de inima. Chiar si la persoanele care urmeaza un tratament de cancer, fructele de padure pot fi de ajutor, existand unele dovezi ca ajuta in chimioterapie prin diminuarea celulelor canceroase care supravietuiesc atacului cu medicamente.
Fasolea maro Fasolea poate juca un rol important in mentinerea unei diete sanatoase, lintea, nautul sunt o sursa excelenta de acid folic si vitamina B, previn deteriorarea arterelor prin reducerea homocisteniei, un aminoacid care provoaca daune arterelor prin formarea cheagurilor de sange. Prin reducerea nivelului de homocisteina din sange, acidul folic pastreaza vasele de sange curate.
Sursa:
dcnews.ro Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro