Daca vrei sa iti detoxifiezi organismul, stiai ca poti face acest lucru la fel de bine consumand, pur si simplu, alimentele potrivite?
1. Avocado- furnizeaza organismului acizi grasi mononesaturati si glutationa, substante care sprijina buna-functionare a inimii. Glutationa este un compus care blocheaza absorbtia intestinala a anumitor tipuri de grasimi care provoaca daune oxidative, aceasta substanta fiind esentiala pentru detoxifierea sistemului hepatic.
2. Merisoarele
Merisoarele sunt bogate in antioxidanti, care protejeaza celulele de la daunele provocate de moleculele instabile numite radicali liberi. Aceste fructe pot preveni infectiile tractului urinar si pot, de asemenea, elimina deseurile si toxinele din organism.
3. Varza
Cu atat mai mult cu cat este foarte accesibila, varza reprezinta un alt aliment grozav pentru detoxifiere. Printre altele, aceasta are un continut ridicat de sulf si de glucozinolate, eficiente in descompunerea si eliminarea compusilor chimici daunatori si a toxinelor.
4. Lamaile
Lamaile proaspete sunt un alt mijloc eficient de detoxifiere pe care il poti introduce in regimul tau alimentar. Sucul proaspat de lamaie si lamaile in stare proaspata au numeroase proprietati care vin in sprijinul sanatatii.
5. Broccoli
Consumat in stare cruda, broccoli aduce un aport bogat de elemente nutritive. Este important sa retii ca broccoli este cel mai hranitor atunci cand este consumat crud, intrucat prin gatire si procesare, acesta isi pierde o parte din proprietatile sale antioxidante. Broccoli contine de doua mai multa vitamina C decat portocalele, aproape la fel de mult calciu ca laptele integral (cu o rata mai buna de absorbtie), precum si seleniu, care ajuta la prevenirea si combaterea cancerului si a infectiilor virale. Este, de asemenea, bogat in enzime care sprijina buna-functionare a sistemului digestiv.
6. Usturoiul
Numeroase diete de detoxifiere considera usturoiul ca fiind o piesa esentiala a puzzle-ului. Aceasta se datoreaza faptului ca usturoiul intareste sistemul imunitar si sprijina functia hepatica. Un mare avantaj al usturoiului este ca poti creste consumul fara a-ti face griji ca organismul tau ar putea sa capete rezistenta la compusii chimici ai acestei plante.
7. Sfecla
Acestea pot fi incorporate intr-o multime de retete pentru gatit, sau pot fi consumate crude. Sfecla este o sursa bogata de antioxidanti. Pigmentul violet specific sfeclei este numit betacianina, si s-a dovedit a fi eficient in lupta impotriva cancerului. Betaina, o alta substanta pe care o contine sfecla, si-a dovedit, si ea, eficienta in ceea priveste stimularea celulelor hepatice si protejarea ficatului si a tractului biliar.
8. Grapefruit
Sucul continut de grapefruit transforma acest fruct intr-un aliment ideal pentru dietele de detoxifiere. Zaharurile naturale din continutul sucului de grapefruit sunt usor de descompus de catre organism pentru utilizarea lui ulterioara ca sursa de energie. In plus, cantitatea mare de apa din componenta sa ajuta la eliminarea toxinelor de pretutindeni din corp.
9. Semintele de floarea-soarelui
Avand un continut ridicat de seleniu si de vitamina E, semintele de floarea-soarelui sprijina procesul de detoxifiere hepatica, eliminand un spectru larg de molecule care pot fi daunatoare organismului.
10. Lintea
Aceasta sprijina sistemul digestiv in curatarea si detoxifierea corpului. De asemenea, lintea scade nivelul de colesterol si ajuta la echilibrarea nivelurilor glucozei din sange.
Sursa: Secretele.com, autor Calin Petru Barbulescu
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro