Celulita sau aspectul de coaja de portocala poate aparea din cauza unor factori neasteptati, care pot fi insa preveniti prin cateva schimbari simple ale stilului de viata.
Curele repetate de slabire
Dietele care vizeaza slabirea rapida, precum si pierderea brusca in greutate, urmata apoi de ingrasare, compromit elasticitatea pielii, agravand celulita. In plus, carenta de proteine favorizeaza retentia de apa, astfel incat pielea de la nivelul abdomenului, coapselor si feselor va avea un aspect inestetic.
Stresul
Stresul favorizeaza secretia hormonilor de cortizol, denumiti si "hormonii stresului", ceea ce explica si pofta de dulciuri si alimente bogate in grasimi.
Astfel, contrar opiniei generale, stresul nu slabeste, ci ingrasa, iar nutritionistii recomanda, pentru taierea senzatiei de foame, alimente care produc in mod natural o stare de buna-dispozitie, cum ar fi capsunele, afinele, zmeura si nucile, mai ales caju, o sursa bogata de zinc ce combate depresia si anxietatea.
Fumatul
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Fumul de tigara slabeste si intrerupe formarea tesutului conjunctiv, care se acumuleaza sub forma de mici "cocoloase" sub piele.
Chiar si tigarile electronice contin nicotina, astfel incat ar trebui renuntat complet la fumat pentru a imbunatati sanatatea pielii.
Analgezicele
Medicamentele din categoria analgezicelor cu efect antiinflamator, din care fac parte aspirina si ibuprofenul, favorizeaza retentia de apa in tesuturi, agravand astfel celulita.
Majoritatea oamenilor au observat ca retentia de apa dispare dupa ce inceteaza sa utilizeze analgezice, dar trebuie consultat medicul inainte de a lua o decizie in aceasta privinta.
Razele ultraviolete
Pe langa faptul ca razele ultraviolete imbatranesc pielea, acestea agraveaza celulita, din cauza radicalilor liberi care slabesc elasticitatea celulelor si a tesutului conjunctiv.
Pentru a preveni celulita, trebuie folosite creme si lotiuni cu factor de protectie solara de doua ori pe zi si trebuie consumata multa apa pentru a asigura echilibrul corect intre saruri si lichide din organism.