Prescrierea prea frecventa a antibioticelor ar duce la cresterea riscului de aparitie a diabetului de tip 2 (DT2), conform unui studiu american.
Aceasta asociere a fost stabilita pe baza analizarii datelor medicale a circa un milion de adulti de varsta medie, dintre care 20% cu diabet. Cercetatori de la Universitatea Pennsylvania (Statele Unite) au calculat consumul de antibiotice pe o perioada medie de cinci ani (inainte ca diabeticii sa primeasca diagnosticul) si au analizat datele luand in considerare factori ca indicele de masa corporala (IMC), fumatul, excesul de colesterol, frecventa infectiilor sau existenta vreunei tulburari cardiovasculare.
Rezultatele arata ca o singura prescriere de antibiotice (intr-o perioada medie de cinci ani) nu influenteaza riscul de diabet. Insa, intre doua si cinci retete, riscul creste cu 8-15%, in functie de tipul antibioticului, si cu 23-37% la mai mult de cinci perioade de tratament. Aceasta asociere nu a fost pusa in evidenta in cazul antiviralelor si antifungicelor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cercetatorii mai arata ca persoanele diabetice prezentau inaintea diagnosticarii o sensibilitate mai accentuata la infectii (indeosebi urinare), ceea ce poate explica partial repetata prescriere de antibiotice. Ei ajung la concluzia ca antibioticele reprezinta un factor de risc in dezvoltarea diabetului, fara sa fie cauza directa a acestuia.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro