Constipatia reprezinta o crestere a densitatii de fecale, o senzatie de tranzit incompleta, de blocare a rectului, de a depune mult efort sau forta pentru golirea rectului, evacuari intestinale la o perioada de timp ce depaseste 48 de ore, scaune dure, evacuare dificila a fecalelor, mai putin de 3 scaune pe saptamana. Aceasta afectiune poate fi acuta sau cronica.
Constipatia apare din cauza unor boli inflamatorii intestinale, a cancerului de colon, tumorilor ovariene, stenozei maligne sau beningne, diverticulozei, bolii Hirschsprung, colonului iritabil, lipsei bile din intestin (ex. icter constructiv), tulburarilor hormonale, hemoroizilor inflamati, fistulelor anale, tumorilor la nivelul regiunii anale, apendicitei cronice, prostatitei si altor boli.
Incalcarea functiei motorii a rectului si colonului provoaca constipatie. Slabirea musculaturii ridicatorilor anali, a diafragmului si peretelui abdominal reprezinta o alta cauza a constipatiei si se produce din pricina înaintarii în varsta, obezitatii, denutritiei, asteniei severe si a unor boli debilitante.
Citeste mai mult aici.