Ministerul Finanțelor a publicat, luni, un proiect de ordonanță de urgență ce presupune amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă maximă de nouă luni.
Proiectul de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor presupune amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă maximă de nouă luni.
Citeste si: Veste bună pentru milioane de români! Se dau 700 de lei de persoană
Românii și-ar putea amâna rata la bancă!
Actul normativ publicat de reprezentanții Ministerului Finanțelor are în vedere crearea unor facilități în ceea ce privește plata ratelor și dobânzilor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderilor mici
„În contextul în care, pe fondul unei creşteri accelerate a preţurilor pentru produsele energetice şi, implicit, a cheltuielilor cu utilităţile înregistrate la nivel companiilor şi gospodăriilor, ne confruntăm concomitent şi cu criza generată de invazia militară a Rusiei în Ucraina, pentru limitarea riscurilor de majorare a restanţelor faţă de furnizori, stat şi bănci şi încetinirea fluxurilor monetare din economie, cauzate de manifestarea unei crize temporare de lichiditate la nivelul debitorilor, cu efecte negative asupra întregii activităţi economice, este necesară intervenţia statului în vederea
Proiectul de lege se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de această criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de cel mult 9 luni”, se arată proiectul de OUG.
Ministrul Finanţelor: „Amânarea este bine să o faci atunci când eşti în incapacitatea de a plăti ratele”
În luna aprilie, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu anunţa că măsura privind amânarea ratelor la credite rămâne în continuare în analiză.
De asemenea, oficialul a arătat că sistemul bancar este deschis la refinanţări şi chiar la amânări voluntare a plăţii ratelor.
„Rămâne în analiză.(...) Între timp, faptul că rămâne această măsură în analiză nu înseamnă că toţi, companii sau persoane fizice, să nu încercăm să ne refinanțăm creditele. Vă dau un exemplu foarte simplu: diferenţa între ROBOR şi IRCC. Am mai spus-o, o repet: ROBOR spune inflaţia viitoare şi vedem că el creşte, asta înseamnă că băncile se aşteaptă la o inflaţie de durată, IRCC spune inflaţia anterioară. Vedem o diferenţă cam de 3,5 puncte procentuale la momentul acesta, poate greşesc, de trei puncte procentuale, între ROBOR şi IRCC.
Nu costă pe nimeni nimic altceva decât a merge la bancă şi a-şi refinanţa un credit imobiliar sau ipotecar, a-l duce pe IRCC. Există o astfel de soluţie, există de altfel soluţii de restructurare a creditelor, până ajungem la amânare. Pe de altă parte, de ce a rămas în analiză acest proiect este faptul că are un cost de finanţare destul de mare ulterior şi ar putea să fie puţin mai toxic pentru cel ce amână, în contextul în care nu am stabilizat inflaţia şi creşterea de dobânzi, pentru că la un moment dat, când vei plăti, vei plăti la o dobândă mult mai mare şi vei plăti şi acel capital amânat şi dobânzile amânate”, a explicat Adrian Câciu în aprilie.
Mai mult decât atât, oficialul a declarat că măsurile luate rămân în analiză, asta pentru că există un context care obligă la adaptare, „şi atunci nu înseamnă pur şi simplu să bagi o măsură în sertar ca şi cum nu ar fi existat”.
„Ai avut această soluţie, o păstrezi acolo şi vezi atunci când poţi sa intervii cu ea dacă e necesar să intervii cu ea”, a punctat ministrul.