Acneea se produce atunci cand un exces de sebum (o substanta uleioasa produsa de glandele care ung si umezesc pielea) blocheaza porii din piele la baza foliculelor parului, cauzand aparitia pe fata, piept, umeri si spate, a unor mici eruptii pline cu puroi.
Desi nu este o afectiune periculoasa, ea poate cauza neplaceri si jena in special tinerilor, care pot, ca urmare, sa sufere din cauza unui aspect urat, izolarii sociale, depresiei si anxietatii.
Adesea, acneea este declansata de activitatea hormonala, care poate mari productia de sebum. Desi modificarile hormonale ale adolescentei ii fac pe tineri principalele victime ale acneei, sunt predispuse la aceasta si femeile insarcinate, la ciclu sau la menopauza.
Simptome
• Aspect gras al fetei, pieptului si spatelui
• Aparitia de puncte negre
• Prezenta punctelor albe: deschiderea foliculului este infundata cu dop de grasime si acoperita cu piele de culoare normal, ducand la inflamare si infectie
• Acneea se poate agrava premenstrual
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Remedii
Pentru uz intern
Papadie (capsule cu 300 mg pulbere). Se ia o capsula cu apa, de 3 ori pe zi.
Ulei de luminita (capsule, 500mg). Se iau 2 capsule cu un pahar de apa, de 3 ori pe zi, in timpul meselor.
Lipicioasa (extract lichid). Se ia echivalentul a 2-4g planta uscata, de 3 ori pe zi.
Uz extern
Aloe Vera.
Busuioc. Dilueaza 3 picaturi de ulei esential cu 10 ml de ulei excipient. Aplica pe zona afectata. Repeta de 2-3 ori pe saptamana, seara devreme.
Lavanda. Dilueaza 3 picaturi de ulei esential in 10 ml de ulei excipient. Aplica pe zona afectata, de 3 ori pe saptamana, la fel ca si in cazul uleiului de busuioc.
Galbenele. Pune 5 g de flori uscate intr-un litru de apa clocotita. Lasa sa infuzeze 5 minute. Inmoaie apoi o compresa in aceasta infuzie si aplica de 2 ori pe zi. Ca alternative, aplica o crema sau un unguent pe baza de galbenele de 2 ori pe zi.
Afla mai multe pe: www.csid.ro