Postul intermitent este o metodă potrivită de a pierde în greutate fără înfometare. Află din rândurile de mai jos adevărul despre postul intermitent!
Dr.
Adevărul despre postul intermitent
Postul intermitent reprezintă o strategie alimentară care presupune alternarea perioadelor de post, în care se consumă cantități mici de calorii sau deloc, cu perioade de alimentație normală. Astfel, dieta postului intermitent este cel mai bun sistem de detoxifiere a organismului, iar cel mai folosit este postul 16/8, mai precis, o persoană trebuie să țină timp de 16 ore pe zi post, iar în celelalte 8 ore poate consuma orice fel de alimente.
“Aceasta este, mai degrabă, un ritm alimentar decât o dietă, pe care noi l-am folosit ca oameni timp de sute de mii de ani și are la bază modelul omului primitiv. Pe lângă faptul că te ajută să slăbești, este și foarte sănătoasă pentru că este și cel mai bun sistem de a-ți detoxifica organismul, iar acest lucru se numește autofagie.
Cercetările sugerează că postul intermitent poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, dar efectele variază în funcție de tipul de post și de compoziția dietetică în timpul perioadelor de alimentație
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De câte ori pe lună se poate ține post intermitent
Postului intermitent de 16/8 poate fi practicat zilnic, sau cât de des poate fiecare persoană în parte. Cu toate astea, dieta trebuie practicată într-un mod cât mai sănătos, cu respectarea nevoilor individuale de nutrienți și de calorii.
“Pauza alimentară începe de la 12 ore în care nu mănânci, inclusiv noaptea. Cu cât mergi mai mult, și eu recomand o pauză calorică de 16 ore, cu atât este mai bine. Recomandarea este să o faci cât de des poți, dacă poți să mănânci toată viața ta în așa fel încât să ai un interval de 8 ore în care îți iei mesele, și 16 ore în care nu consumi decât lichide care nu sunt calorice, asta este cea mai bună variantă.”, a mai specificat el.
Postul intermitent poate fi o strategie alimentară potențial utilă pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, dar trebuie utilizat cu precauție și sub supravegherea medicului
Citește și: Cum se realizează detoxifierea organismului după sărbători
Efectele postului intermitent asupra sănătății mentale sunt neclare, iar anumite persoane pot experimenta stres și anxietate legate de alimentație
De asemenea, alimentele recomandate în timpul postului intermitent pot include proteine slabe, spre exemplu, carnea de pui sau curcan, peștele, ouăle și leguminoasele, legume și fructe proaspete deoarece sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, iar aportul lor poate fi crescut pentru a compensa scăderea numărului de calorii consumate. Mai mult decât atât, în timpul postului intermitent se pot consuma grăsimi sănătoase, precum avocado, nuci, semințe și ulei de măsline și carbohidrați complecși, mai exact cereale integrale și orez brun. De altfel, oamenii trebuie să evite produsele procesate, bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase în timpul perioadelor de alimentație normală, deoarece ele pot avea un impact negativ asupra sănătății.
Care sunt dezavantajele postului intermitent
Deși postul intermitent este recomandat și este sănătos, oamenii pot întâmpina și diverse neplăceri în timpul dietei. Astfel, pe lângă gestionarea senzației de foame care poate fi considerată un dezavantaj de la bun început, pot apărea simptome precum oboseala, durerile de cap moderate, deshidratarea, din cauza absenței unui aport de lichide corect, o stare psihica inconfortabilă, provocata de stresul senzației de foame. Cu toate astea, dacă postul intermitent devine treptat un stil de viață, disconforturile pot scădea sau pot dispărea definitiv, deoarece organismul va reuși să se adapteze cu noul plan alimentar.
Este important de reținut faptul că postul intermitent nu este recomandat în perioadele stresante, persoanelor cu vârsta mai mică de 18 ani, femeilor însărcinate cât și celor care alăptează, persoanelor care fac frecvent un efort fizic susținut sau oamenilor care au locuri de muncă ce se bazează pe concentrare și atenție sporită.