Adevarul „gol- golut” despre operatiile de marire de sani

Adevarul „gol- golut” despre operatiile de marire de sani

Chirurgul estetician Adina Alberts-Catarama a raspuns celor mai frecvente intrebari despre operatiile de marire de sani. Afla tot ce te intereseaza despre acest subiect.

1. Sanii pot fi mariti si altfel sau doar cu implanturi?

Deocamdata cea mai „safe” modalitate de marire de sani este aceea care utilizeaza implanturile mamare.

Implanturile sunt niste „pungi” pline cu silicon, totul steril, care se insera in spatele muschilor pectorali – muschii anteriori ai toracelui-  pentru a produce o marire de sani. In marea majoritate a cazurilor indicatia este de insertie in spatele acestor muschi. Exista si exceptii de la aceasta regula si anume la sportivele de performanta( handbaliste, voleibaliste, jucatoare de tenis, inotatoare, etc), la dansatoare, instructoate de fitness, persoane care in general utilizeaza intens acesti muschi. In aceste cazuri implanturile trebuiesc montate inaintea muschilor pectorali pentru a nu deteriora functia acestora si pentru a obtine un rezultat estetic cat mai bun.

Avantajele acestei metode sunt incontestabile. Marea majoritate a tehnicilor nu invadeaza deloc glanda mamara, aceasta ramanand intacta.

Iar daca se doreste scoaterea acestora, se poate face fara probleme, sanii revenind de regula la forma de dinainte de interventie in decurs de cateva luni.

O putem considera o etapa premergatoare marei revolutii in medicina, revolutie pe care o asteptam cu totii si anume „cultura de celule proprii”, astfel incat sa putem obtine „piese de schimb” pt orice organ, inclusiv pt glanda mamara. Dar mai e pana atunci...

Au fost facute incercari /studii in ceea ce priveste alte variante de marire de sani. Acum cativa ani se facea mare valva in lumea medicala pentru un produs de acid hialuronic special creat pt marirea diverselor parti ale corpului si inclusiv pentru sani. Dupa cativa ani tehica a fost abandonata pentru ca este greoaie, necesita aparatura care nu-si justifica costul, iar rezultatul nu dureaza mai mult de cateva luni dupa care trebuie refacuta interventia.

 Iar daca din greseala materialul este introdus in glanda apar semne fals pozitive de noduli care sunt greu de urmarit la controalele obisnuite mamografice.

S-a incercat si varianta prin utilizarea lipofilingului – adica injectari de grasime proprie-. Si aceasta tehnica poate da aceleasi rezultate mamografice fals pozitive. Si aceasta tehnica este greoaie, pt o marire a sanilor cu 100 ml (volumul unei jumatati de pahar de apa) este nevoie de o operatie de 7-8 ore, cu anestezie generala. O varianta a acestui tip de lipofiling este aceea prin care initial se pregateste sanul pentru momentul injectarii de grasime prin aplicarea pt cateva saptamani a unui sutien care creeaza vacuum la nivelul glandei mamare. Aceasta se expansioneaza temporar si injectarea de grasime se face pe ganda mamara expansionata. Rezultatele sunt sun asteptari, deocamadata.

Recent au aparut tehnici de utilizare a celulelor stem extrase din grasime sau plasma, tehnici care au putin adepti deocamdata pe plan international, nu pt ca nu avem incredere in celula stem,  nu aceasta este cauza. Ci pentru ca tehnica nu este suficient de rutinata, nu facem experimente pe pacientii nostri, si nu ne propunem sa o aplicam decat atunci cand va intruni toate aprobarile forurilor internationale de specialitate.

2. Se pot sparge? Si daca da, in ce conditii?

Implanturile nu se sparg! Ele sunt fabricate astfel incat au o induranta foarte ridicata. Totusi daca pacienta sufera un accident in care sunt fracturate cateva coaste, este posibil ca si implantul sa aiba de suferit. Gelul siliconic din interior este compact, nu curge si nu se disipa in tesuturi, astfel incat nu este niciun pericol in caz de fisurare a implanturilor. Sunt specialisti care afirma ca pentru o ruptura minima nici nu trebuie reintervenit, implantul putand ramane pe loc pt ca gelul este coeziv.

De regula, investigatiile paraclinice pot pune in evidenta o eventuala ruptura, caz in care, dupa parerea mea se impune o noua interventie chirurgicala de inlocuire. Implanturile sunt garantate de producator 10-20 de ani sau chiar pe viata.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Nimeni nu poape garanta insa forma sanilor, care poate suferi modificari in timp, astfel ca localizarea initiala a implanturilor nu mai corespunde necesitatilor estetice.

3. Operatia doare?

Este o interventie care se face doar cu anestezie generala, pentru ca nu se poate altfel. Am intalnit in perioadele mele de formare mai ales in SUA chirurgi care faceau aceasta interventie cu anestezie locala. Si am avut ocazia sa vorbesc si cu cateva paciente care au trecut prin asa ceva. Nu recomand!

Imediat dupa operatie se simte o jena ca o apasare intensa pe torace si o febra musculara pe muschii anteriori toracici.

Nu exista o astfel de operatie „fara durere”! Este adevarat ca daca acuratetea tehnicii este mai mare si sangerarea mai redusa ,disconfortul de dupa este mai mic. Iar perceptia proprie a fiecarei paciente este definitorie in aprecierea disconfortului de dupa.

4. Pot sa zbor cu avionul dupa aceea?

Aceasta intrebare pare sa nu se mai epuizeze. Atat timp cat cabina este presurizata, adica in conditii normale de zbor, nu exista niciun inconvenient. In caz de depresurizare exista multe cavitati ale organismului care simt lipsa de presiune dar asta nu inseamna ca exista vreun pericol de explozie. Membrana siliconica de invelis este extrem de rezistent, astfel ca daca peste un implant se trece cu  roata unei masini, acesta nu se sparge.

5. Implanturile trebuiesc schimbate si daca da, la ce interval?

Ele trebuiesc schimbate doar daca sunt evidentiale ecografic sau la RMN defecte ale invelisului sau forma sanilor a suferit modificari si atunci, odata cu interventia de lifting, de regula se schimba si implanturile.

Ecografic se pot decela falduri ale implanturilor sau cudari ale membranei. Acest lucru este perfect normal. Daca tesutul de acoperire este in cantitate redusa- la persoanele slabe- faldurile se pot simti la palpare sau chiar vizualiza in anumite pozitii. Toate aceste evenimente se inscriu in limitele normalitatii.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

6. Care sunt cele mai bune implanturi?

Firmele producatoare de implanturi consacrate au produse sensibil egale ca si calitate. Gelul siliconic este la fel, adica cohesiv, formele si marimile sunt variate ca sa acopere tot necesarul de dimensiuni. Este adevarat ca exista mici diferente, rafinamente, dar neimportante intr-o viziune de ansamblu. Am facut referire doar la implanturile la care provenienta ete cunoscuta, sunt agreate pentru uz cosmetic pe piata europeana. Atentie, exista si produse contrafacute, foarte ieftine asa ca fiti vigilente in momentul in care alegeti cabinetul medical in functie de pret.

7. Daca sanii sunt foarte mici inseamna ca nu pot avea implanturi mari?

Marimea implanturilor se alege in functie de datele anatomice ale fiecarei femei in parte. Cei mai importanti parametrii de care depinde alegerea implantului sunt diametrul toracelui, diametrul sanului,volumul sanului si laxitatea acestuia. De regula i se da pacientei o limita superioara si una inferioara pentru volumul implantului iar pacienta alege in functie de dorinta. Este evident ca in cazul in care cererea este extrema, atunci rezultatul dorit poate fi obtinut din mai multe interventii succesive de marire.

8. Ce complicatii pot aparea?

Complicatia cea mai importanta care poate aparea este „contractura capsulara”. Dar este pe cale de disparitie. Mai apare doar in cazuri cu totul izolate, uneori cand a avut loc o sangerare mai importanta ca si complicatie imediata a operatie, sau in caz de infectare a implantului.

Atunci cand aceasta apare ramane un singur lucru de facut si anume se scoate implantul, se elimina in totalitate capsula – operatie dificila care sangerea mult- si apoi se inchide. Dupa cel putin 6 luni se poate introduce un nou implant.

9. Care este legatura dintre implanturile siliconice si aparitia cancerului mamar?

Studii elaborate efectuate pe parcursul mai multor decenii nu au putut evidentia vreo legatura de cauzalitate intre implantul mamar si aparitia cancerului la sani. Mai mult decat atat, sunt specialisti care afirma ca prezenta unu corp strain in apropierea tesutului glandular creeaza o atmosfera de anticorpi locali care vor proteja suplimentar aceasta zona.

Articol oferit de Care Zone www.carezone.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat