A găsi timp pentru tine se poate dovedi într-adevăr o provocare în agitația vieții de zi cu zi. Ne dorim să facem tot mai multe și trecem în grabă de la o activitate la alta. Fără să ne dăm seama, se face ora de culcare pe care nu o putem amâna, pentru că în ziua următoare o luăm de la capăt.
Totuși, atunci când se întâmplă să avem ore libere, neobișnuite cu această situație, nu prea știm ce să facem. Nu-i nimic, avem noi leac pentru plictiseală. De fapt, avem 14 leacuri:
1. Cititul
Cititul este portalul spre universuri nemărginite. Atunci când deschidem un roman, ne trezim deodată în lumea descrisă în paginile lui. Fiecare dialog se petrece parcă în prezența noastră sau ne simțim ca și cum am vorbi noi, atunci când ne identificăm cu unul dintre personaje.
2. Pictura
Rămânem în sfera imaginației și vorbim despre una dintre cele mai nobile arte: pictura. Această activitate este potrivită pentru oricine, indiferent de prezența sau absența talentului. Câtă vreme nu avem de gând să organizăm o expoziție, ne putem exprima fără niciun fel de stres, schițând contururi care capătă ulterior viață prin culoare.
3. Plimbările
O plimbare mai lungă îmbină utilul cu plăcutul. Fie că mergem mereu pe același traseu, fie că urmăm itinerarii noi, mișcarea este bună pentru sănătate. Plimbarea individuală reprezintă un cadru potrivit pentru introspecție. Când facem un drum la pas alături de familie sau prieteni, avem ocazia să mai vorbim.
4. Sportul
Nu mai există niciun sport despre care să spunem că nu e „pretabil” pentru fete. Meciul de fotbal dintre echipele feminine ale cluburilor Real Madrid și FC Barcelona a atras peste 91.000 de spectatori la stadion. Sportul alungă nu numai stresul, ci și oboseala, încărcându-ne cu energie pozitivă. Putem face mișcare oriunde: acasă, afară, la sală, pe terenuri special amenajate.
5. Croșetatul
Croșetatul este una dintre activitățile care necesită multă răbdare, însă relaxează și vine la pachet cu numeroase beneficii.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
6. Grădinăritul
Fiecare își poate amenaja acasă un colț verde, dacă nu are la dispoziție o grădină în adevăratul sens al cuvântului. A crește o plantă antrenează simțul responsabilității, pentru că procesul nu se rezumă la plantarea unei semințe în pământ. Periodic, trebuie să udăm plantele, să le curățăm și, dacă este să ne luăm după unele studii, chiar să le punem muzică.
7. Scrisul
Ca și în pictura, scrisul nu este doar monopolul celor talentați. Oricine poate ține un jurnal personal în care să aștearnă tot ce îi trece prin minte, sau să povestească ce i s-a întâmplat peste zi. Este o activitate eliberatoare, ca o confesiune făcută cuiva foarte apropiat. O altă formă pe care o lua plăcerea de a scrie este crearea unui blog, care poate fi accesat de toată lumea, sau doar de prieteni.
8. Campingul
Dacă preferăm activitățile în natură, campingul este o activitate ideală de weekend. Desigur, e dificil să mergem cu cortul iarna, când afară este foarte frig și când multe locuri frumoase sunt inaccesibile din cauza zăpezii. O asemenea inițiativă poate fi considerată sport extrem. Avem, însă, trei anotimpuri la dispoziție.
9. Distracția online
Industria de iGaming raportează tot mai multe jucătoare, de la an la an. Fetele sunt cel puțin la fel de bune la jocuri video ca și băieții, fiind ambițioase și rapide în reacții. Este distractiv să ne încercăm și norocul din când în când, mai ales că pe internet există site-uri precum Mozzartbet, cu sute de jocuri din categorii diverse, de la povești cu zâne gingașe până la legende cu prințese războinice.
10. Gătitul
Bucătăria este locul unde plictiseala nu intră niciodată. Are semnul de „interzis” pe ușă. Arta culinară este captivantă, mai ales dacă o aprofundăm și încercăm să preparăm mâncăruri mai sofisticate nu neapărat ca mod de lucru, ci prin combinațiile de ingrediente și de gusturi. Reușitele ne ung pe suflet și ne dau curaj să continuăm cu proiecte și mai complicate.
11. Dansul
„Dansul, dansul, este normal la vârsta mea”, spunea un șlagăr de pe vremuri. Ei bine, dansul este normal la orice vârstă. Ba chiar este recomandat, pentru că alungă plictiseala, ne ține în formă, echilibrează bătăile inimii și, nu în ultimul rând, unește oamenii. Nu e nicio nebunie să ne trezim dansând singure, acasă. Este semn că spiritul e veșnic tânăr.
12. Puzzle-urile
După dans, este bine să ne tragem răsuflarea și să ne așezăm în jurul unui puzzle. De preferat unul cu multe piese, care să ne antreneze răbdarea și să ne pună la încercare perspicacitatea. Putem să devenim, la rândul nostru, creatoare de puzzle-uri, desenând ceva pe un carton, tăindu-l în bucățele și provocând prietenii să reconstituie desenul.
13. Voluntariatul
Pentru cine încă nu știe cum să procedeze cu timpul liber, există întotdeauna opțiunea unei activități de voluntariat. O simplă căutare pe internet afișează numeroase acțiuni care au nevoie de sprijin, pentru a curăța zone din natură, pentru a planta pomi, pentru a hrăni animale, pentru a ajuta oameni etc.
14. Călătoriile
Atunci când avem mai multe zile libere, putem pleca într-o călătorie. Sunt multe locuri frumoase de văzut în România, iar când vine vorba de străinătate e greu să alegi unde să mergi mai întâi. A călători este unul dintre cele mai populare hobby-uri, pentru că ne îmbogățește spiritul și aria de cunoștințe, contribuind din plin la dezvoltarea personală.