Profesorul Streinu-Cercel a vorbit despre cele două măsuri care ar ajuta ca România să scape de pandemia de coronavirus în numai două săptămâni.
Profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balș” din Capitală, a explicat marți ce trebuie făcut pentru ca pandemia să se sfârșească în România în numai două săptămâni. Măsurile propuse de acesta sunt deja aplicate cu succes în alte țări, în care incidența cazurilor a scăzut simțitor.
Profesorul a subliniat că dubiile care sunt aruncate asupra unui posibil viitor vaccin fac mult rău în rândul populației. În plus, specialistul a spus că nu înțelege de ce în România nu se fac testări în masă.
„Este o greșeală enormă ca în contextul în care toată lumea se chinuie să găsească un vaccin să vii și să ridici probleme și dubii cu privire la acesta. Trebuie să citești cam cum sunt făcute aceste vaccinuri pentru că tehnologia pe care o utilizăm este absolut revoluționară.(...)
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dacă noi nu înțelegem că suntem în pandemie, dacă nu înțelegem că pe teritoriul României este o epidemie, dacă nu înțelegem că pe teritoriul României se moare din cauza acestui virus, înseamnă că avem o problemă conceptuală majoră.(...) Prima intervenție în epidemie este să testăm. Nu facem acest lucru. Nu înțeleg de ce nu facem acest lucru, de ce nu testăm în stradă. Alții au făcut-o! Și cu rezultate minunate.
A doua intervenție este folosirea anticorpilor monoclonali, care să oprească pandemia. Noi dacă am împrăștia acești anticorpi monoclonali în 70% din populație în două săptămâni de zile nu am mai vorbi de incindența SARS-CoV 2 în circulație în România. Și a treia intervenție este vaccinarea", a spus Adrian Streinu Cercel în cadrul unui interviu TV, la Antena 3..
Ce sunt anticorpii monoclonali
Medicii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara au început în luna octombrie ă foloseacă o alternativă la Remdesivir, leacul tot mai greu de găsit în România și la nivel mondial. Aceștia au inclus în schema de tratament aplicată pacienților infectați cu Covid-19 un medicament folosit de regulă în tratarea inflamaţiilor generale.
Potrivit unui comunicat transmis de reprezentanții Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, este vorba de ”anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukină 6”.
„Sunt studii care demonstrează că acest tratament ar reduce nevoia de ventilaţie mecanică la pacienţii infectaţi cu SARS CoV-2 care au fost diagnosticaţi cu pneumonie. Anticorpii monoclonali imită anticorpii generaţi de organismul uman pentru a lupta împotriva infecţiilor, iar Interleukina 6 este o proteină produsă de celulele imune ale organismului”, se arată în comunicat.