Ce trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi? Cum putem slabi? Care sunt dietele care functioneaza si de ce? Toate aceste intrebari isca nesfârsite controverse in rândul publicului, caci in ziua de azi suntem bombardati cu informatii contradictorii.
Numeroasele surse de informare (si de dezinformare) au facut ca, in prezent, majoritatea oamenilor sa aiba senzatia ca stiinta nu a obtinut inca raspunsuri clare in ceea ce priveste cel mai important aspect al vietii noastre: nutritia.
Specialistii au ajuns la un consens in ceea ce priveste cea mai mare parte a aspectelor relevante despre dieta si sanatate, insa o buna parte a publicului nu cunoaste acest lucru. Motivul este simplu: mesajele contradictorii care sunt transmise de companii, experti si pseudo-experti pentru a-si comercializa produsele si serviciile.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Acestea sunt folosite deseori pentru a induce publicului o stare de confuzie cu o rezolvare simpla: „nu e foarte complicat sa traiesti
„Industria alimentara adora confuzia si astfel apar situatiile in care «intr-o zi ni se spune ca un produs este sanatos, iar a doua zi ca nu este». Facând nutritia sa para un subiect confuz, aceste companii incearca sa obtina increderea publicului”, explica nutritionistul Andy Bellatti intr-un interviu acordatLifehacker.
Bellatti spune ca ne pot pacali chiar si anumite principii aparent sanatoase, cum ar fi „consuma totul in cantitati moderate”. Nutritionistul spune ca „principiile de baza ale unei alimentatii sanatoase au ramas neschimbate timp de decenii: consumati multe fructe si legume, cât mai putin zahar si alegeti mai degraba alimentele care nu au fost procesate sau rafinate. Problema cu ideea «moderatiei» este faptul ca suna bine in teorie, dar in practica nu este la fel de utila. Companiile producatoare de alimente procesate adora sa o foloseasca, afirmând ca produsele lor «pot face parte dintr-o dieta sanatoasa». Totusi, in situatia in care consumati pizza, cereale cu zahar, sucuri, chips-uri si fast food, fiecare dintre acestea intr-o cantitate moderata, alimentatia dumneavoastra va cuprinde in mare parte produse din aceasta categorie”.