Specialistii atrag atentia ca o diferenta de cel putin 4 grade intr-un interval scurt de timp afecteaza organismul care are nevoie, in general, de 14 zile penru a se adepata la schimbarile de temperatura.
Dr. Florin Ioan Balanica, consultant personal de sanatate atrage atentia asupra urmarilor pe care le pot avea schimbarile de vreme asupra sanatatii:
- Slabirea sistemului imunitar. Daca anotimpurile de tranzit aveau rolul de a obisnui organismul cu extremele meteo, în lipsa tot mai evidenta a acestora, organismul este nevoit sa se adapteze singur la schimbarile bruste. Acest lucru îi da peste cap ritmul firesc si îi scade imunitate.
- Aparitia problemelor respiratorii. Schimbarile imprevizibile de temperatura pot cauza aparitia astmului, a afectiunilor pulmonare sau a celor de natura respiratorie.
- Accentuarea afectiunilor reumatice. Umezeala si temperaturile scazute determina dureri reumatice si de articulatii. Aceleasi cauze pot sta la baza aparitiei si persistentei virozelor.
- Declansarea problemelor cardiovasculare. Oscilatiile mari de temperatura pot aduce neplaceri serioase celor care sufera de astfel de afectiuni.
- Aparitia insomniilor si a problemelor de concentrare. Fortat sa accepte conditii cu care nu este obisnuit pentru anumite perioade ale anului, organismul trece printr-o adevarata provocare in a-si pastra ritmul de odihna sau capacitatea de a se concentra. In plus, persoanele meteosensibile pot avea ameteli, dureri de cap, se pot simti slabite, obosite sau irascibile.
- Declansarea depresiei si a anxietatii. Vremea instabila poate destabiliza echilibrul psihic al persoanelor metosensibile care, în încercarea de a face fata noilor conditii, se pot confrunta cu o stari de indispozitie sau chiar de depresie.
- Aparitia alergiilor. Persoanele care sufera de alergii severe sunt predispuse la meteosensibilitate.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro